galériával

2019.09.09. 11:30

A kormányzóra és családjára emlékeztek Kenderesen

Vasárnap a Horthy család tagjainak kenderesi temetése alkalmából rendezett emléknap a református templomban tartott ökumenikus istentisztelet után a Horthy család mauzóleumánál folytatódott.

Daróczi Erzsébet

Pádár Lászlóné polgármester köszöntötte a Horthy család leszármazottjait, a vitézi rend tagjait és az emlékezőket, majd arról szólt, hogy Kenderest mindig is otthonának tekintette a Horthy család, hiszen többek között intézményeket, iskolát, utat építtetett itt.

— A jelenlegi országvezetés döntése alapján ezek az épületek megújulnak, a település visszakapja azt az arculatát, amit Horthy Miklósnak, Magyarország kormányzójának köszönhetünk és köszönök — fogalmazott a városvezető.

— Egyre kevesebben vannak azok, akik személyesen ismerhették vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzót, tetteit, mozdulatait. Az idő halványít mindent — kezdte ünnepi beszédét F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, aki szerint a szálfa termet, a mély hang, a vitéz katona még sokak emlékezetében megvan. Kenderesi alföldi gazdálkodóként példát mutatott, hogy ezen a nehéz talajon hogyan lehet becsülettel gazdálkodni, egy települést felvirágoztatni.

— Vitéz katona volt, aki tetteiben, cselekedeteiben példát mutatott minden kortársának, vitéznek, ellenségnek. Olyan kormányzó volt, aki a magyar történelem legnehezebb időszakában kormányozta ezt a hazát, a sziklák között vezette a hánykolódó tengeren a nemzetet. Később ő volt az, aki kemény kézzel rendet tett, és megtartotta ezt az országot magyarnak.

— Horthy Miklós mérce a mai embernek is arra, hogy nehéz, kegyetlen időszakban hogyan kell embernek, magyarnak lenni. Kívánom mindenkinek, ha kell, vitézi bátorsággal, ha kell, földműves szorgalommal, ha kell, családfői szeretettel kormányozzák családjukat, településüket, hazájukat, mert a mércét felállították számunkra. Méltóságteljes megemlékezést és becsülettel teli életet kívánok — zárta szavait a szónok, majd az emlékezők elhelyezték virágaikat a Horthy család kriptájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában