Vélemény

2019.09.17. 16:30

A volán mögött pár tizedmásodpercnyi figyelmetlenségen is életek múlhatnak

Korunk sajátossága, hogy áthatja életünket a digitális technika. Csak körül kell nézni, jártában-keltében hány ember nyomkodja folyamatosan okostelefonját, böngészik, üzenget, képek között keresgél, és persze trécsel folyamatosan…

Kovács Berta

A gond csak az, hogy sokan akkor sem tudnak vagy akarnak elszakadni kedvenc készüléküktől, ha a körülmények megkívánnák, hogy az illető maximálisan tudatában legyen környezetének. Ilyen például a járművezetés.

A járdán baktatva legfeljebb nagyot botlik a kis képernyőbe feledkezett ember, vagy nekimegy egy villanypóznának – látni ilyen mókás jeleneteket. A volán mögött azonban pár tizedmásodpercnyi figyelmetlenségen is életek múlhatnak, hiszen míg a tekintet a képernyőn siklik, a száguldó kocsi tíz métereket roboghat úgy, hogy vezetője nem látja, mi történik körülötte. Rossz belegondolni, mi történik, ha ekkor fékez hirtelen az elöl haladó, vagy kilép az útra egy gyalogos…

Hány és hány baleset történt már amiatt – sajnos valószínűleg megyénkben is –, hogy a sofőr nem az útra figyelt, hanem gombokat nyomogatott! Arról nem is szólva, hányszor sikerült elkerülni ilyen esetben balesetet és megúszni veszélyes helyzetet. Pedig ott a kihangosító is, ha valaki nem tud meglenni az úton sem trécselés nélkül, sokan azonban nem élnek e lehetőséggel.

A legszomorúbb az, hogy nem csak személyautók vezetői mobilozgatnak a kormányt markolva, hanem akár buszsofőrök is. Nemrég hírportálunkon is olvashattak egy ilyen, szolnoki esetről. Mi tagadás, senki sem ül szívesen ilyen tömegközlekedési eszközön. De abban az autóban sem, mellyel a padkára kell hajtani az sms-ezés közben sávot tévesztett másik miatt. Jó lenne, ha a meggondolatlanok eltűnnének az utakról.

Persze az se öröm, ha a járdán kell félreugrani egy telefonos miatt felbucskázó bicajos elől… De az már egy külön történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában