TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2019.09.14. 15:23

Bármikor traktorra pattan a szép és okos udvarhölgy

Nem csak gyönyörű, de szorgalmas is. Diplomája megszerzése után sem hagyta abba a tanulást, és ha kell, bármikor traktorra pattan a törökszentmiklósi Törös Ramóna. Az agrármérnök végzettségű lányt első udvarhölggyé választották az augusztus végén, Siófokon megrendezett Agrárvilág Szépe versenyen, melynek egyik célja az volt, hogy a legmegfelelőbb hölgyeket válasszák ki a mezőgazdaság népszerűsítésére.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Törös Ramóna középen./Beküldött fotó

Fotó: TODOROFF LAZAR

– Minden ember életének – így az enyémnek is – egyik legmeghatározóbb pontja a szülőhelye. Ez a hely az én életemben az Alföld szívében, Törökszentmiklóson van, ahol jelentős szerepet tölt be a mezőgazdaság – mondja magáról a csinos, barna hajú lány. A huszonhat éves Ramóna igazi természetes szépség, mellyel a közönséget és a zsűrit is lenyűgözte. De nem csak a külsejével, hiszen az Agrárvilág Szépe versenyen komoly villámkérdésekre is válaszolnia kellett.

– Úgy gondoltam, ez egy teljesen más szépségverseny lesz, mint azok, melyeken korábban indultam Abádszalókon és Karcagon. Mivel mezőgazdasági kötődésű lányokat kerestek, az én életemben pedig gyermekkorom óta fontos szerepet tölt be az agrárium, valamint a természet szeretete, úgy éreztem, ez lesz az a szépségverseny, ahol nekem el kell indulnom. A verseny elsődleges célja az volt, hogy megmutassuk, nőként is helyet lehet állni a mezőgazdaságban, és hogy ez egy nagyon szép szakma. Sőt! Szerintem nem csak szakma, hanem életforma is – válaszolja arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy indul a versenyen.

Törös Ramóna

Ramóna idén januárban szerezte meg agrármérnöki diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, de tanulmányait nem hagyta abba. A Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Karán, Gödöllőn vadgazda mérnöknek tanul, és az egyik kereskedelmi tévécsatornához is felvételizik műsorvezető-szerkesztő riporter képzésre, hogy az ott tanultak segítségével könnyebben tudja népszerűsíteni a mezőgazdaságot.

– Azt gondolom, hogy a mezőgazdasági munka elsősorban férfiak által végzett tevékenység, ám a mai modern gépekkel már a mezőgazdaságban sincs olyan, hogy női- vagy férfimunka. Kisgyermekként megtanultam, hogy a kenyér és a hús nem a bevásárlóközpontok polcain terem, hanem sok-sok ember fáradságos munkájának eredménye. Ezek az emberek és a szüleim megmutatták azt, hogy ez a szakma nem mentes a lemondásoktól és a nehézségektől, de kitartással, hittel, és kemény munkával el tudjuk érni a kitűzött céljainkat – vallja a fiatal lány, aki a jövőben a családi vállalkozást szeretné továbbvinni.

Szépségével és gondolataival lenyűgözte a közönséget és a zsűrit is Törös Ramóna.
Fotó: Beküldött fotó

Az agrármunkák mellett szeret vadászni és kirakózni

– Itthon, a családi gazdaság­ban tevékenykedem. Ha szükséges, minden jellegű mezőgazdasági munkában helyt tudok állni. Amit a főiskolán tanultam, azt inkább a papírmunkában tudom kamatoztatni, de a traktorozás sem áll tőlem messze. Tudom azt, hogy a nyár a betakarítás időszaka, ha kimegyek az udvarra, és megérzem a frissen levágott búzaszalma illatát, ezer közül ki tudom választani. Ezt a városi élet soha nem tudná nyújtani.

– Pláne így, hogy tanyán élünk, nincs szomszédunk sem. Ez a teljes szabadság... – mondja Törös Ramóna, az Agrárvilág Szépe verseny első udvarhölgye, aki tavasszal a vadászvizsgát is letette. Egy másik hobbija a kirakózás, jelenleg többedmagával egy rekordnagyságú kép kirakására készül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában