GALÉRIÁvAL

2019.09.24. 20:00

Bővítették és újra felavatták a B. Nagy Pál Sportcsarnokot

Kevesen mondhatják el magukról, hogy még éltükben szobrot, utcát, teret, parkot, vagy egyéb létesítményt neveztek el róluk. Illetve ritka azon ember is, aki próféta lett saját hazájában. Nos, a hajdani legendás párbajtőrvívó B. Nagy Pál azon kevesek egyike, aki mindezt kiérdemelte. Kedden délután a 84 esztendős névadó jelenlétében ünnepélyesen felavatták az újjáépített Véső úti B. Nagy Pál Sportcsarnokot.

Mészáros Géza

Az Ezüst Pelikán-díjas és MÁV SE Aranygyűrűs szolnoki díszpolgár, B. Nagy Pál 1968-ban nyert csapatban olimpiai aranyérmet Mexikóvárosban. Világbajnokságokon – szintén csapatban – egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett Havannában és Montréálban, de két egyéni magyar bajnoki aranya is ott díszeleg a vitrinjében.

Sportpályafutása zenitjében az országos sporthivatal közbenjárásával kijárta, hogy Szolnoknak és a helyi vívósportnak legyen egy bázisa. Ez lett a ’70-es évek elején megépített Véső úti MÁV-sportcsarnok, amely 2010-ben vette fel – először – a B. Nagy Pál nevet. Az elmúlt időszakban jelentősen leromlott az állapota a több sportágat, diák- és szabadidősportot is kiszolgáló létesítmény, ezért halaszthatatlan lett a felújítása. A korszerűsítés azonban bővítéssel is járt.

Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum igazgatója az ünnepélyes csarnokavatón kiemelte, hogy a 362 millió forintból megvalósult fejlesztéshez 132 millió forinttal a hazai vívószövetség, 165 millió forinttal a TAO-n keresztül cégek, vállalkozások járultak hozzá, míg a város további 71 millió forintos önerővel segítette a beruházást. A fejlesztés eredménye: az eddig egyszintes építmény alsó csarnokában egy hitelesített kosárlabda-pályát és nyolc vívópástot, míg a bővítés eredményeként létrehozott emeleti csarnokban további nyolc vívópástot alakítottak ki. A sportcsarnok egyéb részeiben kiszolgáló és szociális helyiségeket, öltözőket, fürdőket, konditermet, irodákat, tárgyalókat és raktárakat helyeztek el.

Szalay Ferenc polgármester beszédében méltatta a névadót, megköszönte a fejlesztésben részt vevő személyek munkáját és támogatását, majd emlékeztetett, hogy a város – az adófizetők hozzájárulásával – az elmúlt években milliárdos nagyságrendben járult hozzá a helyi verseny-, diák-, tömeg- és utánpótlássportok infrastrukturális fejlesztéséhez. Ezzel is hozzájárulva a szolnokiak mindennapi mozgás-feltételeinek kiépítéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában