JÁSZKARAJENŐ

2019.09.01. 07:00

Elindult a csatornahálózat próbaüzeme a faluban

Csaknem teljesen kiépítették már Jászkarajenő vadonatúj szennyvízcsatorna-hálózatát, melynek próbaüzeme nemrégiben indult el. A rendszerhez való rákötéseket időközben meg is kezdhette a lakosság. A következő feladat a munka során megsérült utak helyreállítása lesz.

Hartai Gergely

Két éve még csak a tervek szintjén létezett a teljes hálózat, melynek részleteiről Palya István polgármester tájékoztatott

Fotó: Hartai Gergely

Az elmúlt hónapokban utak mellett folyó munkálatok, csővezetékek, markológépek és útfelbontások jelezték, hogy nagy fejlesztések zajlanak faluszerte. Jó ideje dolgoznak már a szakemberek a helyi csatornaháló kialakításán, ám a jelentősebb munkák már véget értek. Így hamarosan végleg lezárulhat a régen várt beruházás.

– A szennyvíztisztító telep próbaüzeme várhatóan néhány héten belül elindul. A csatornarendszer pedig szinte teljesen készen áll, és a rákötéseket is elkezdtük – tájékoztatta hírportálunkat a falu polgármestere. Palya István ezután arról számolt be, hogy a tervek szerint 2020. május 30-ig az utómunkálatok és a földmunkák is befejeződnek. Ezek között szerepel például az építkezéssel érintett falubeli utak helyreállítása is.

Két éve még csak a tervek szintjén létezett a teljes hálózat, melynek részleteiről Palya István polgármester tájékoztatott
Fotó: Hartai Gergely

– Hiánypótló fejlesztés ez, és továbbra is úgy vélem, hogy a község egyik legfontosabb beruházásáról beszélhetünk. Sajnos azonban ezeket a munkákat már húsz-harminc évvel ezelőtt el kellett volna végezni, hiszen a rendszer kiépítése számos út feltörésével jár, ezért lett volna jó mindent még az utak elkészülte előtt megoldani – vélekedett Palya István.

Majd hozzáfűzte, napjainkban a legalapvetőbb infrastruktúra a korszerű csatornarendszer, mely nem csupán a lakosság kényelme szempontjából fontos, de a környezetvédelem terén sem elhanyagolható. Azaz, hogy ne a szikkasztóba távozzon a szennyvíz, és ezáltal ne a talajvizünket és az ivóvízbázisunkat mérgezzük, hanem tisztított formában kerüljön ki a természetbe a felesleges anyag.

– Éppen ezért nagy előrelépés számunkra, hogy elkészül a hálózat, amely Jászkarajenő teljes belterületét lefedi. Azokon a külterületeinken pedig, ahová kövesutat tudtunk építeni, már tervezési szakaszban van az ivóvíz kivitele – zárta mondandóját a falu első embere.

Már csatlakozhatnak a rendszerhez a lakók

A csatornarendszerre történő rákötésről a közelmúltban értesítette a lakosságot az önkormányzat. A részletes bekötési információk a polgármesteri hivatal honlapján is elérhetők. Mint írják, az új csatornahálózatba a telken belül meglévő – szennyvízgyűjtő aknában tárolt – szennyvizet tilos bevezetni. Aki most köt rá a hálózatra, annak fél évig, a próbaüzem idején díjtalan a csatornahasználat.

A lakóknak csak a próbaüzemet követően kell csatornahasználati szerződést kötniük az üzemeltetővel. Az elmaradt, addig ki nem épített belső rákötéseket egy éven belül pótolni kell. Palya István elmondta, a helyiek közül sokan örülnek a fejlesztésnek, s ezt az is jól mutatja, hogy már most több falubeli csatlakozott a hálózathoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában