Galériával/karcag

2019.09.21. 15:30

Hazánk legkorszerűbb kukoricamalmát adták át

Várostörténeti pillanat volt a napokban Karcagon, átadták hazánk és Közép-Európa legmodernebb kukoricamalmát.

Daróczi Erzsébet

– A Szatmári cégcsoport 2015-ben vásárolta meg a volt rizshántolót, ahová új kukoricamalom megépítésére pályáztak. Azért erre, mert a cégcsoportnak van több búza őrlésére alkalmas malma, így itt mást szerettek volna. Mivel a környéken jelentős a kukorica termelés, ezért erre. Az új üzem, mely hazánkban és Közép-Európában is a legkorszerűbb technológiával dolgozik, napi 120 tonna kukorica feldolgozására alkalmas. A termelés 60%-a humán élelmezési célú késztermék lesz, a maradék pedig takarmányozási célokat szolgál. A beruházás 35 új munkahelyet teremtett – mondta el köszöntőjében Szatmári Zoltán tulajdonos.

– Hazánk gazdasági növekedése mára az Európai Unió élmezőnyébe került a jól teljesítő, fejleszteni kész vállalkozásoknak, a magyar emberek munkájának és a kormány gazdaságpolitikának köszönhetően – hangsúlyozta beszédében Varga Mihály pénzügyminiszter.

A mintegy 1,8 milliárd forintból megépített élelmiszeripari beruházást a kormány 500 millió forinttal támogatta.

– A kormány az elmúlt években több olyan döntést hozott a beruházás ösztönzése és az adminisztráció csökkentése területén, amelyek hozzájárultak a magyar vállalkozások versenyképességének növeléséhez. 2014-2020 között 12 ezer milliárd forint uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére. A 10 támogatott programból a legjelentősebb a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, amely eddig közel 19 ezer vállalkozást támogatott, ami 7500 új munkahelyet jelentett – mondta a tárcavezető.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő várostörténeti pillanatnak nevezte a csütörtöki napot, a kukoricamalom átadásával Karcag újra felkerült Magyarország malomiparral rendelkező városai térképére.

Dobos László polgármester szerint az egykori rizshántoló helyén ez a modern malom a Karcag környéki gazdáknak értékesítési biztonságot is jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában