Szolnok/Dél-Alföld

2019.09.15. 09:30

Igazi belföldi gyöngyszemeket látogatott meg a klub

A „szerkesztőség postájából” című rovatunkban olvasóink által megfogalmazott leveleket, véleményeket és cikkeket osztunk meg Önökkel.

A kiskunhalasi csipkeházba és csipkemúzeumba is ellátogattak a nyugdíjasok.

Forrás: Beküldött fotó

Deák Jánosné egyesületi elnök az alábbiakat osztotta meg velünk:

„Nyár közepén a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Kulturális Egyesületének hét klubjából negyvennyolc tag autóbusszal látogatta meg Kiskunhalas, Kiskőrös, Soltvadkert és Kalocsa nevezetességeit.

Az ezredfordulón alapított egyesület tagjainak kirándulására idén is Mondzinger Istvánt kértük fel autóbuszával. A jeles évfordulóra tekintettel Szolnokon, az indulás előtt a két évtized emlékére a „humán logisztikai projektmenedzsernek” meglepetésként emléklapot ajándékozott az egyesület. Mondzinger István megilletődötten, a titulust derültséggel fogadta, hiszen ő csak buszvezető.

A várost elhagyva, az 1914-ben alapított egykori cukorgyárra emlékeztünk, a közel hetvenéves Vegyiművek szerepe és környezete is sokat változott. A kevésbé ismert Tószeg szélén pedig a Kucorgó-halom és Tiszavárkony különleges történelmi szerepét, értékét is megemlítettük.

Kiskunhalason a csipkeházba látogattunk el. A halasi csipke varrásának több mint száztizenöt éves hagyománya egyedülálló az országban és a világon is. A látogatás során figyelemmel kísérhettük a csipkevarrás különleges folyamatát.

A kiskunhalasi csipkeházba és csipkemúzeumba is ellátogattak a nyugdíjasok.
Fotó: Beküldött fotó

A programunkba beillesztettük a három évtizede működő, országos hírű családi vállalkozás, a Szent Korona Cukrászda látogatását is Soltvadkerten.

Kiskőrös központjában található a képeslapokról ismert földszintes, nádtetős parasztház, ahol 1923. január 1-jén született Petőfi Sándor. Az épület két szobájában emlékmúzeumot rendeztek be, és a látvány, mely Petőfihez kötődik, közelebb viheti a látogatót az ő költészetéhez.

Kalocsán, a Magyar Fűszerpaprika Múzeumban látható a paprika hagyományos termesztésének és feldolgozásának története, munkaeszközei. A hazánkba érkezéstől kezdve egészen a konyháig követhetik a látogatók azt az utat, amelynek során „jövevénynövényből” a magyar konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye, mint gyógynövény is igazi hungarikummá vált.

Az ezeréves kalocsai érsekség Főszékesegyháza és a mellette álló Érseki Palota a barokk építészeti pompa remekei a Dél-Alföldön.

Az Érseki Kincstárban öt-hatszáz éves ötvösmunkák, kézzel hímzett miseruhák és Szent István-drágakövekkel ékesített aranyozott ezüst hermája látható. Itt található a Kárpát-medence és egyben Magyarország legnagyobb egyházi könyvtára is, melyben százhatvanezer kötetet őriznek. A könyvtárlátogatás tervezett fél órája másfél órára sikeredett, amit nagy figyelemmel, érdeklődéssel hallgattunk. A gazdag, tartalmas program a résztvevőknek nagyon tetszett, méltó volt az egyesület alapításának huszadik évfordulójához.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában