JÁSZKUNSÁG

2019.09.23. 19:54

Tízezreket vonzottak a megyei fürdők

A nyári szezonban idén is megteltek megyénk fürdői. A kutatások alapján Cserkeszőlő és Berekfürdő bizonyult a legnépszerűbbnek, de a Tisza-tó térsége és Szolnok is a közkedvelt célpontok között szerepel. A kisebb települések strandjaira főleg a környéken élők látogattak el, a különféle programokra tízezrek voltak kíváncsiak.

Munkatársainktól

Fotó: Mészáros János

– Területileg koncentrált vendégforgalom jellemző Jász-Nagykun-Szolnok megyére. A látogatók hetvennégy százaléka mindössze négy településre koncentrálódik. A legnépszerűbbek még mindig a tradicionális fürdőhelyek, egyebek mellett Cserkeszőlő, Berekfürdő, valamint a Tisza-tó térsége és Szolnok – mondta Galó Anita, az Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület elnöke.

A Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdőt idén hazánk negyedik legkedveltebb „feltörekvő” fürdőjévé választották. A kisebb települések között is zömmel fedett stranddal rendelkezők kerültek előkelőbb helyre, kiemelve Martfűt, Kisújszállást, Túrkevét és Jászapátit.

Berekfürdőn is sokan megfordultak nyáron a fürdőnek köszönhetően. Fotós: Mészáros János

Az egészségturizmustól az aktív időtöltésekig

Galó Anita egy friss kérdőíves kutatás eredményéről is beszámolt, mely szerint a turisták két-három éjszakát töltenek az Alföld szívében, fő motivációként az egészségturisztikai szolgáltatásokat, az aktív időtöltést és a fesztiválokat jelölték meg. Megyénkben a legismertebb turisztikai kínálati elemként a válaszadók a Tisza-tavat, a Jászberényi Állatkertet, Cserkeszőlőt, a Szolnoki Tiszavirág Fesztivált és a RepTárat azonosították.

A szolnoki Garden Hotelben az elmúlt évekhez képest nyolc-tíz százalékos vendégszám-növekedést figyeltek meg az idei szezonban, mely az országos átlagos emelkedéssel azonos tendenciát mutat.

– Idén inkább az egyéni vendégek és az üzletemberek száma volt magas – mondta Falusi János, a Garden Hotel ügyvezetője, majd hozzátette, hogy a Gulyásfesztivál idején telt házzal üzemelt a szálloda, ekkor a testvérvárosok delegációi és egyéb külföldi vendégek is náluk szálltak meg.

– Bizakodással várjuk a húsz hónap múlva elkészülő fürdőt, hiszen hatalmas vonzereje lesz a városunknak, így főleg a hosszú hétvégékre is gazdagodhat a programkínálatunk – mutatott előre az ügyvezető.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei nyár is jól sikerült a Tisza-tónál, turisták tízezrei látogattak el hazánk második legnagyobb tavához. Bár az időjárás nem volt mindig túl kegyes, május elejétől augusztus végéig lehetetlen volt szabad szállást találni a tó körül.

– A tavaszi árvíz miatt idén elmaradtak a korai túrázók és osztálykirándulások, de a horgászok felismerték az áradás miatt felpezsdült víz előnyeit, így ők sokan voltak – mondta Nagy Krisztián, az Albatrosz Kikötő és Kemping tulajdonos-vezetője.

A tavalyinál kicsit erősebb főszezont zárt a Tisza-tó

Az általunk megkérdezett szolgáltatók egyetértettek abban, hogy – bár pontos számadatokat még nem ismerünk – vélhetően erősebb főszezont zárt idén a Tisza-tó, mint tavaly. A legnépszerűbb úti cél 2019-ben is a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum volt, de sokan keresték fel a Tiszavirág Ártéri Sétautat vagy a megújult abádszalóki strandot is. Tiszafüred környékén hosszú évek óta a két-három órás csónaktúrák a legnépszerűbbek, ez idén sem volt másként. Nagy igény mutatkozott a kajak- és kenubérlések iránt is.

Éppen zajlik a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút építése, ami érezhető hatással van a kerékpáros forgalomra. Idén augusztus végéig 39 739 biciklis tekert át a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídján. Ez némi visszaesés a tavaly nyári adatokhoz képest. Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök elmondta, a Tiszafüred és Poroszló közötti forgalomkorlátozás miatt, a feltorlódó gépjárművek között veszélyes a kerékpározás, ezért idén sokan álltak el attól, hogy megkerüljék a Tisza-tavat. Vélhetően a gátkoronán megforduló kerékpárosok száma nem csökkent, de a Kiskörénél áthaladó tókerülőké igen.

– Közel százhetvenezer vendége volt a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központnak idén nyáron. A tavalyi évhez képest kevesebb látogatót a változékony időjárás okozta – mondta Gál József a fürdő vezetője, aki hozzátette, hogy a hagyományos programok egyebek mellett a Cserkei Vitéz napok és a Megyejáró Fesztivál programjai továbbra is sokakat vonzottak. A fürdő fedett medencéi mellett a külső gyógy- és úszómedence egész évben nyitva van.

Skót és japán csoportok is foglaltak szállást

– Az idei év augusztusáig a látogatók száma meghaladta a negyvenezret a Túrkeve Termál- és Élményfürdőben is. A nyári hónapok vendégforgalma közel harmincezer fő volt, ez kétszázalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest – részletezte Nagy Tiborné, a fürdő vezetője.

– Gyakran tartunk éjszakai habfürdőzést, ez igen kedvelt program – tette hozzá.

A Martfűi Thermál Spa-ba is több vendég látogatott el idén, mint tavaly.

– A nyáron szervezett vízilabdakupákon még a szállodánk is telt házzal üzemelt. Folyamatosan érkeztek a foglalások a kö­zeljövőben tartandó női kupára is – mondta Kis Zsanett, a fürdő marketingmunkatársa, majd hozzátette, hogy az éjszakai fürdőzések alkalmával a tavalyihoz képest közel kétszer annyian látogattak a fürdőbe. Idén a bérletekből is sok fogyott, de a szaunajegyek, az aquafitness és a meghirdetett úszótanfolyamok is népszerűnek tűntek. Főként németek és osztrákok látogatnak a városba, de idén skót és japán csoportok is foglaltak szállást. A fürdőben a kültéri gyerekpancsolón kívül minden medence üzemel egész évben.

Megyénk turizmusa – elsősorban a fürdők miatt – ismét sikeres szezont zárt, a rendezvények tízezreket vonzottak a vizek mellé.

A fiatalok szívesen látogattak a zenés éjszakai fürdőzésekre

A Jászberényi Városi Strand és Termálfürdő a május kedvezőtlen időjárása miatt csak júniusban nyitotta meg kapuit. Abban a hónapban viszont négyezer fővel többen látogattak a strandra, mint tavaly. Kiemelkedő volt a pünkösdi hétvége vendégforgalma.

– Július első két hetének hűvösebb időjárása sajnos nem kedvezett a fürdőzőknek. Ebben a hónapban ezerrel kevesebb vendégünk volt, mint az előző évben ilyenkor. Augusztus hónap a tavalyihoz hasonlóan alakult. Összességében három hónap alatt huszonnyolcezer vendégünk volt – tájékoztatott Baranyiné Hallgat Magdolna, a Jászberényi Városi Strand és Termálfürdő vezetője. A fürdőzni vágyókat ebben a szezonban is különböző programokkal várták a berényi strandon. Ezek között volt például egészségnap, ahol a mozgás és az egészséges életmód került előtérbe. A fiatalabb korosztályt vonzotta a diszkóval egybekötött éjszakai fürdőzés és az időszakosan megszervezett aquafitness is.

Külföldi vendégek is előszeretettel választják Karcagot

– A hosszú meleg nyár kedvezett a fürdővendégeknek. Sokan kilátogattak a karcagi Akácliget Fürdőbe, most is vannak itt külföldi lakókocsis vendégek. A nyári szezon sikeres volt, jelentősen növekedett a látogatottságunk is, bár néha szélsőséges volt az időjárás – mondta Andrási István, a Nagykun Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatója.

– A vendégeik körében népszerű az úszásoktatás úgy a gyerekek, mind a felnőttek körében, de a gyógymedencéinket is sokan kihasználták. A gyógyvizű fürdőnk népszerű a családok körében is. A nyári rendezvényeinket – operett műsor, nóta műsor, strandok éjszakája, rockzenei koncertek, éjszakai fürdőzés – is sikeresek voltak. Az időjárástól függetlenül a gyógymedencéket egész évben, a többit szeptember végéig lehet használni – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A cikk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, ezt ide kattintva olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában