Mezőtúr/Budapest

2019.10.11. 17:30

Díjazták Gazdag-Kötél Orsolya különleges alakítását

Beteljesíteni egy gyermekkori álmot szinte mesébe illő élmény. A mezőtúri származású Gazdag-Kötél Orsolyának ez bizony sikerült, színésznőként azzal foglalkozik, amire mindig vágyott. A közelmúltban többször is díjakkal ismerték el az alakítását, ezt pedig csodálatos élményként élte meg. A sikerekig vezető útról és az elismerésekről mesélt.

Szabó Lilla Laura

Regős Ábel rendező és Gazdag-Kötél Orsolya számos díjat bezsebelt már a Kék óráért

Forrás: Beküldött fotó

– Hamarabb tanultam meg beszélni, mint járni. Később meg gyermekként is szívesen kerestem a lehetőségeket a szereplésre. Valahogy a szüleim ebből arra következtettek, hogy előadóművészi pályára születtem. Nagyon sokat köszönhetek a támogatásuknak – kezdte mosolyogva Orsolya. Sorsa valahogy mindig olyan emberek felé sodorta, akik látták benne a tehetséget. Már az általános iskolában is akadtak támogatói, akik egyengették az útját. Szinte egyértelmű volt, hogy a túri Teleki Blanka Gimnáziumban folytatja középiskolai tanulmányait.

– Tényleg csak jókat tudok mondani azokról az évekről. Hálás vagyok azért, hogy soha nem skatulyáztak be minket, hagyták szabadon megélni mindazt, amire szükségünk volt. Ezekből az élményekből máig táplálkozom – részletezte.

A fiatal lány ekkor már nagyon komolyan készült a pályára. Érettségi után Cegléden végezte el a színi iskolát. Ezt követően két évig szeretett szülővárosában maradt, hogy a helyi rádióban dolgozzon. Elmondása szerint rengeteget tanult itt, remek szakmai alapokat szerzett jövőjéhez. A nagy feladat azonban ezután következett.

Regős Ábel rendező és Gazdag-Kötél Orsolya számos díjat bezsebelt már a Kék óráért
Fotó: Beküldött fotó

– Sokan úgy gondolják, hogy a színészet könnyű szakma, mert ha megvan a papír, az ember kopogtat egy színháznál, és már be is került. A valóság ennél jóval ridegebb. Amikor felkerültem Budapestre, civil munkát vállaltam, hogy mégis megálljak a lábamon. Közben pedig szorgosan jelentkeztem a színházakhoz, hetven helyre küldtem el az önéletrajzomat és a referenciáimat… Mindösszesen ketten reagáltak, de sajnos nemleges választ kaptam – idézte fel a nehéz kezdeteket.

Ám mindig érkezik egy sorsfordító lehetőség. Az Éless-Szín darabjaihoz kerestek szereplőket, Orsolya pedig örömmel és bizakodva jelentkezett. Nem hiába. Felmondott a munkahelyén, és elindult azon a különleges úton, amelyre kislány kora óta készült. A játék mellett a szakma minden apró titka érdekelte, így lelkesen figyelt és tanult a színfalak mögött. Elleste az öltöztetők, sminkesek, asszisztensek munkáját, sőt még a jelmezek vasalási módját is elsajátította.

Az úr vadászni jár, vagy a Mindent a kertbe című darabok színpadra állításán például színházi rendezőasszisztensként dolgozott. Ahogyan fogalmazott, mindent tudni akart, amit lehetett, és őszintén vágyott arra, hogy művészetet „csinálhasson.” Természetessége és hivatása iránti tiszta szeretete számos rendezőt győzött meg, hamar nevet szerzett magának, persze a szó jó értelmében. Néhány év múlva úgy érezte, tovább kell haladnia, ráadásul közben az érdeklődés is egyre inkább felé irányult.

– Talán az lehet ennek az oka, hogy képes voltam magam mentesíteni a fölösleges dolgoktól. Nincs manír, nincs túljátszás. A feladatra összpontosítok, és jelen vagyok az alkotásban – magyarázta.

A színpad mellett filmekben és sorozatokban szerepelt. Játszott az Újpesti, valamint a Thália Színházban, sőt a szolnoki Szigligeti Színházban is. Gyermekszínházi darabokban szintén láthatta a közönség a Tihanyi Vándorszínpadon. A Mészáros Márta rendezésében készült Északi fény című filmben pedig szereplőként és Törőcsik Mari dublőreként egyaránt megjelent a vásznon. Az összefonódó szálak vezették el végül Regős Ábelhez és Mátéffy Bendegúzhoz, akik a Kék óra főszerepére kérték fel a színésznőt.

– Érdekes, hogy nem sokkal korábban jelentkeztem egy olyan szerepre, amelyre három évet készültem. Hihetetlenül rosszul esett, amikor kiderült, hogy nem én kaptam meg! A Kék óra mentett ki ebből a szomorkodásból – emlékezett vissza.

A húszperces rövidfilm egy egyedülálló édesanya történetét mutatja be, Orsolya pedig páratlan alakítással keltette életre a karaktert. Amikor megkapta a szerepet, a rá jellemző alapossággal azonnal utánajárt mindennek, amit a témáról tudni lehet, hogy minél hitelesebben hozhassa a szerepet.

– Remek volt a forgatás! Ábel olyan rendező, aki a színész számára is ismeretlen rétegeket képes feltárni.

A közös munka csodálatos eredményeket hozott. 2018 nyarán a film már jó néhány szakmai fesztiválra bejutott, itthon és külföldön egyaránt. Remek kritikákat kapott, emellett jó néhány díjjal jutalmazták. Ahogyan Orsolyát szintén. Tavaly a 63. Országos Függetlenfilm Fesztiválon, idén a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon kapta meg a legjobb színésznőnek járó díjat.

– Hihetetlen élmény! A díjak nemcsak szakmai elismerést jelentenek számomra. Egyúttal azt a visszaigazolást, amely azt jelzi, hogy valóban megérkeztem, és a helyemen vagyok. Nem túlzás, amikor azt mondom, hogy a szüleimnek vagyok ezért a leghálásabb. És persze a férjemnek, akinél aligha történhetett volna jobb dolog velem az életben!

A „keresztapával” forgathat együtt

A színésznő jelenleg is több alkotásban dolgozik. Ezek közül igazán jelentős Lift című saját filmje. A karakter miatt majdnem másfél évig volt szinte teljesen kopasz. Emellett egy olyan amerikai sorozatban is láthatjuk majd hamarosan, amelyben a maffiózó Michael Corleone alakjának megformálásával világhírűvé vált színészóriás, Al Pacino szintén szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában