Vélemény

2019.10.30. 17:30

Emlékezni az év bármely napján lehet

Elsőre bizarrnak tűnhet, hogy wellnesszezéssel, többnapos kirándulással üssük el az időt mindenszentekkor. Ám, ha belegondolunk, miért ne lehetne most is fürdőzni, ha már az elfogadott szokás, hogy a karácsonyt a medencékben töltsük ahelyett, hogy a karácsonyfa körül gyűlne össze a rokonság.

Kovács Berta

Változnak a szokások. Sokan panaszkodnak rá, hogy a nyári csúcsidőben nem tudnak munkahelyükről hetekre elszabadulni, így a pihentető programokat mindinkább a hosszú hétvégék idejére szervezik, melyeket egy-két nap szabadsággal megtoldva, közel egyhetes munkaszünetté lehet duzzasztani. Ez esetben az ünnep jellege másodlagossá válik, a hangsúly a betervezett programokra tevődik át.

Persze lehet vitatkozni arról, hogy ez jó-e vagy sem, mivel így pont az adott ünnep lényege sikkad el, hiszen az önfeledten pancsolóknak aligha jut eszükbe, minek apropóján jutnak például most is a plusz munkaszüneti naphoz.

De voltaképp igazuk van azoknak, akik vallják, emlékezni az év bármely napján lehet.

Azt megtehetjük otthon is vagy akárhol, és akkor sem történik semmi, ha korábban, vagy netán csak a következő héten tesszük le a sírra a szokásos koszorút vagy virágot, és gyújtjuk meg a mécsest. Mert korántsem biztos, hogy közelebb érzik magukhoz az elhunytat azok, akik az „előírt” napon dekorálják körbe látványosan a nyughelyet virágokkal, gyertyákkal, mint azok, akik e temetőtől távol idézik fel az illetővel töltött idő emlékezetes mozzanatait, szívükben lobbantva fel az emlékezés gyertyalángját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában