JÁSZFÉNYSZARU

2019.10.02. 06:55

Konferenciával emlékeztek meg Bedekovich Lőrincről

Konferenciával emlékezett névadójára, idősebb komori Bedekovich Lőrincre nemrég a jászfényszarui Népfőiskolai Társaság. A Jászság, a Nagykunság és a Kiskunság egykori közös földmérője negyven évig végezte tevékenységét. A fórumon összefoglalták a geodéta szakmai hagyatékát. A kutatómunkának köszönhetően a Bedekovich-ismeretanyag folyamatosan bővül.

Illés Anita

Fotó: Réz Bertold

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság immár huszonhat éve végez értékőrző és közösségépítő tevékenységet a térségben. Kovács Béláné Pető Magdolna, a társaság elnöke közleményben tájékoztatott, hogy a szervezet legutóbb konferenciát rendezett a Rimó­czi-kastélyban, ahol a névadó idősebb komori Bedekovich Lőrinc négy évtizedes szakmai hagyatékát foglalták össze a meghívott előadók.

A jászapáti születésű, horvát nemesi családból származó Bedekovich Lőrincet 1779-ben választotta meg a Jászkun Kerület a Jászság, a Nagykunság és a Kiskunság közös földmérőjévé. Mérnöki diplomáját a Budai Királyi Egyetemen szerezte. Tevékenységét negyven éven át, nyugdíjazásáig végezte, eredményei azonban kevéssé vannak jelen a jászságiak köztudatában. Ám a szakmai fórum lehetőséget teremtett arra, hogy minél szélesebb körben megismerjék a neves geodéta gazdag életútját, aki egyébként 1785-től haláláig Jászfényszarun élt.

A rendezvényen Győriné dr. Czeglédi Márta köszöntötte a résztvevőket, és méltatta a neves térképészt, aki a Jászkun Kerület első földmérőjeként felmérte a kerületek teljes területét, valamint a települések kérésére a földmérést is elvégezte. Jelentős szerepe volt a települések fejlesztésében és a folyók szabályozásában is. Feladatai közé tartozott többek között az árvizek elleni védekezés, az úthálózat fejlesztése, valamint új utcák kijelölése a településeken.

A Négy évtized a Jászkun Kerület mérnöki hivatalában című konferencia nyitóelőadását dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete ügyvivője tartotta. Hangsúlyozta, hogy Bedekovich Lőrinc gazdag és sikeres életpályájának eredményei kevéssé vannak jelen a jászságiak köztudatában, pedig olyan tudományt művelt, amely századokon át nem volt jelen a Jászság történetében.

A rendezvényen Horváth Gergő, a megyei levéltár igazgatóhelyettese előadásában hangsúlyozta, hogy az intézmény térképgyűjteményének számos kéziratos térképe id. Bedekovich Lőrincnek köszönhetően kiemelkedő értéket képvisel. Dr. Kovács Melinda, a Heves Megyei Levéltár főlevéltárosa a geodéta legjelentősebb alkotását, a harmincegy lapos Zagyva és Tarna térképcsomagot mutatta be a hallgatóságnak.

A Jászság helytörténetének szolgálatában című előadásában Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója a kö­zel­múlt­ban elhunyt, száz évet megélt Sugárné Koncsek Arankára, a Jászság elismert helytörténészére emlékezett. A fórumon Kovács Péter, a Jászberényi Városi Könyvtár igazgatója bemutatta azt a digitalizációs projektet, amely a helyismereti dokumentumok gyűjtését és könnyebb elérését szolgálja.

Még mindig bővül az ismeretanyag

Kovács Béláné Pető Magdolna arról is tájékoztatott, hogy dr. Farkas Kristóf Vince történész, muzeológus és Horváth Gergő igazgatóhelyettes, levéltáros feltáró munkájának, kutatási eredményeinek köszönhetően folyamatosan bővül a Bedekovich-ismeretanyag, hiszen újabb térképek, iratok kerülnek elő. A földmérő életét a konferencián dr. Farkas Kristóf Vince ismertette. Id. Bedekovich Lőrinc pályafutása során megindult a Zagyva, a Tarna és a Galga folyók szabályozása, a mocsarak lecsapolása, valamint gátak építése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában