Martfű

2019.10.31. 06:45

Lenyűgözték a Jupiter holdjai, így csillagász lett

Szabadidejét kutatásokkal és feljegyzések böngészésével tölti a martfűi amatőr csillagász, Halmai István, aki a Szolnoki TIT, a CSIMABI – A csillagászat magyar nyelvű bibliográfia és Magyar Csillagászati Egyesület tagja.

Pakainé Pusztai Nóra

A Szaturnusz mindig nagyon szép, a keringési ideje közel harminc év. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy minden stádiumában láthattam. A gyűrűi billegni látszanak, néha szinte teljesen eltűnnek, van amikor „felülről”, van amikor „alulról” látunk rá – mesélte a csillagászati megfigyeléseiről Halmai István. Szabadidejét kutatásokkal és feljegyzések böngészésével tölti a martfűi amatőr csillagász, aki a Szolnoki TIT, a CSIMABI- A csillagászat magyar nyelvű bibliográfia és Magyar Csillagászati Egyesület tagja.

– Sohasem voltam túl jó földrajzból, de az univerzum és a csillagászati számok lenyűgöztek például a Jupiter holdjai vagy a csak maga a távcsőbe bepillantás a „Galilei-élmény”. Harminc éve egy cseregyakorlat során Leningrádban fehér éjszakákat tapasztaltam meg. Az ott vásárolt első kis távcsövemmel, a látóhatár felett tartózkodó elvörösödött Napon láthatóvá váltak a napfoltok. Ekkor tudtam, hogy jól választottam a műszeremet. Számos könyv is hatással volt rám. Minden korom béli amatőr könyvtárához hozzátartozik a Kulin féle „A távcső világa”. Nekem az 1941-ben megjelent első kiadása is meg van.

– Természetesen figyelemmel kísérem a nagyobb, előre jelzett eseményeket, de egyébként keveset nézem az eget. Kicsit inkább elméleti beállítódású vagyok, sokrétű magyar nyelvű szakirodalmat gyűjtöttem össze, melyek 1864-ig nyúlnak vissza. Érdekes figyelni, hogy a legnagyobb koponyák az akkori észleléstechnika mellett milyen következtetéseket vontak le – mondta Halmai István, akinek a véleménye szerint sok elméletből kevés igazolódik be, a jelenkori elméletekkel is érdemes vigyázni és figyelemmel kísérni a változásokat.

A CSIMABI tagjai közül körül belül tízen tevékenykednek aktívan az országban, akik dokumentálják a megjelenéseket és kutatják a múlt csillagászati szakirodalmát. A visszakereshetőség érdekében a csillagászati témában megjelent cikkeket és köteteket gyűjtenek össze. Közel hetvenötezer megjelenést sikerült rögzíteni, melyekből több mint háromezerhatszátat István kutatott fel.

A Tyereskova Piknik kapcsán talált egy cikket a szovjet űrhajósnő 1969-es budapesti látogatásáról, melyet tíz éve rögzített a listába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában