Alattyán

2019.11.14. 17:30

A falu legidősebb lakóját köszöntötték születésnapján

A család gondoskodása és szeretete, az ima ereje élteti az alattyáni Kisbódi Gáspárné Máriát, aki szerettei körében ünnepelte századik születésnapját.

Illés Anita

Az alattyáni Kisbódi Gáspárné Marika nénit tortával köszöntötték századik születésnapján

Fotó: Illés Anita

A falu legidősebb lakójának élete maga a történelem. Sokat tanulhatunk tőle nemcsak a kitartásról, a tragédiák túléléséről, hanem arról is, hogy mi ad igazán boldogságot az életben.

Kisbódi Gáspárné Mária 1919. november 12-én született. Gyerekei, unokái és dédunokái körében kedden ünnepelte századik születésnapját. Érkezésünkkor az ünnepi asztalnál fogadta szerettei jókívánságait és öleléseit. A törékeny asszony arca és szeme boldogságot, elégedettséget sugárzott. Munkától megfáradt, ráncos kezében a szentolvasót fogta.

Az alattyáni Kisbódi Gáspárné Máriát tortával köszöntötték századik születésnapján
Fotó: Illés Anita

Elmondta, hogy az ima ereje és családja szeretete élteti. A viharos huszadik század és az élet megpróbáltatásai nyomot hagytak ugyan lelkében, de ő a nehézségek ellenére mindig reménykedve nézett a jövőbe. A gyermekeiért élt, dolgozott és most, öregkorában ők gondoskodnak róla. Az idős hölgy napjai csendesen telnek, járni sajnos már nem tud és a hallása sem tökéletes, de szellemi frissességnek örvend.

– Tudja, annak idején Jásztelekre mentem férjhez, és nagyon sokáig tanyán éltünk. Három fiunk és egy lányunk született. Sajnos, az egyik fiam csak nyolcéves volt, amikor 1952-ben elvesztettük, agyhártyagyulladásban halt meg. Akkor született a lányom, Margitka. Egyik gyermekemet temettük, a másikat pedig kereszteltük. Egy anyának az a legfájdalmasabb, ha elveszíti a gyermekét. Aztán, 2013-ban a másik fiam is elhunyt, hatvanegy éves volt – idézte fel a fájó emlékeket Mária.

Az ötvenes évek lelkileg nagyon megviselték a családot, a téeszesítéskor elvitték a megélhetést biztosító jószágokat és a földet. Mária lánya, Simon Istvánné Margitka bekapcsolódott a beszélgetésbe és segítette a kommunikációt.

– Kislány voltam még 1956-ban, amikor édesapánk felment Budapestre dolgozni, az építőiparban talált munkát. Tíz évig dolgozott a fővárosban, munkásszállón lakott. Keveset láttuk, mert csak egy hónapban egyszer tudott hazajönni. Közben édesanyám otthon nevelt bennünket, és vezette a háztartást. Csodálatos anya volt mindig, aki sohasem hagyta cserben a gyerekeit. Ötvenhat évesen özvegyen maradt – mesélte Margitka.

Lélekben erős, igazi jász asszony, aki Istenben bízva, hittel élve, a nehézségek után talpra tudott állni. És, hogy mi a hosszú, boldog élet titka? – kérdeztük Máriát.

– El kell fogadni, hogy az életben történik jó és rossz is. A család összetartása és a szeretet csodákra képes – vallja a százesztendős néni, akinek öt unokája és kilenc dédunokája van. Születésnapján pedig a legszebb ajándékot kapta: családtagjai a legkisebbektől a legnagyobbakig köszöntötték őt, és együtt ünnepeltek.

Mi is boldog születésnapot kívánunk Marika néninek: Isten éltesse!

Szívesen fogadja a látogatókat

Ajándékok, torták, virágcsokrok és fényképek is jelezték, hogy sokan gondoltak Marika nénire századik születésnapján. Valóban nem mindennapi esemény, amikor a falu legidősebb lakóját ünneplik. Köszöntötte őt Tóth Nóra, Jásztelek és Huszár Arnold, Alattyán polgármestere is. Mária 2004-ig Jásztelken élt. Akkor sajnos nyolcvanöt évesen combnyaktörést szenvedett, megműtötték a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban, majd lányaihoz Alattyánra költözött. Családja tizenöt éve gondozza, segíti az idős nénit, aki napjait imádkozással, olvasással tölti, és nagyon örül, amikor szerettei, ismerősei meglátogatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában