galériával

2019.11.13. 17:30

A megyeszékhely is csatlakozott az országos programhoz

Különleges eseménynek adott otthont szerdán a Jubileum-téri park.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Mészáros János

A héten indult az Agrárminisztérium Országfásítási Programja, amelyhez Szolnok is csatlakozott. Így ebből az alkalomból két törökmogyoró, valamint egy ezüsthárs csemetét ültettek el a helyszínen. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, Szalay Ferenc polgármester, valamint Dégi Zoltán, a Nefag Zrt. vezérigazgatója általános iskolás gyerekek segítségével helyezték el a fanövendékeket.

Fotó: Mészáros János

– Az Agrárminisztérium kezdeményezésének legfontosabb célja az, hogy hazánk erdős és fás területei minél nagyobb mértékben növekedhessenek – mondta Farkas Sándor. Hozzátette, környezetünk megóvásáért a jelenben kell tennünk. Így teremthetünk lehetőséget a fiatal és eljövendő generációk számára egy tisztább levegőjű, zöldebb jövőért. Hiszen az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás jelenthet megoldást.

A programhoz egyébként összesen nyolcvanhat település csatlakozott. A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több, mint ötszázötven hektár új erdőt telepítenek. Ehhez kétmillió facsemetét és közel száz tonna makkot használnak fel.

Szolnok az elmúlt években is aktívan részt vállalt a faültetésben. Az önkormányzat több száz csemetét helyezett el közterületeken, jelenleg pedig több, mint másfél millió négyzetméternyi zöld területet gondoz.

– Városunkban a porszennyezés sajnos jelentős problémának számít. Mivel az Alföld szívében élünk, viszonylag kevés erdős területtel találkozhatunk. Pedig a fák megoldást jelentenek erre a helyzetre is. Éppen ezért fontos, hogy minél inkább növekedjen a zöld övezetek száma, nagysága – fejtette ki Szalay Ferenc.

A polgármester arról is beszélt, hogy a jövőben, az országos program elveihez csatlakozva, minden, a városban születő gyermek után egy darab fát fognak elültetni. A megyeszékhelyen évente megközelítőleg hatszáz újszülött látja meg a napvilágot. A kicsik „babafái” jelentősen hozzájárulnak majd a zöldebb jövő megvalósításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában