KISÚJSZÁLLÁS

2019.11.29. 17:30

Egyre több fiatal csatlakozik a tűzoltókhoz

A Kisújszállási Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság Porteleky László Tűzoltólaktanyája két év alatt kívül-belül megszépült pályázatokból és a tűzoltók munkája révén.

Daróczi Erzsébet

A nemrég kapott új eszközök már a tűzoltófecskendőben vannak

Fotó: Daróczi Erzsébet

Egyre népszerűbb a fiatalok körében a tűzoltópálya – tudtuk meg Czókoly Viktórián nyugalmazott állományú tűzoltó őrnagy, parancsnoktól.

– Már eddig is 170 esetben riasztottak bennünket, ami 20 százalékkal több, mint tavaly. Több súlyos baleset is történt, így egy halálos Kenderes határában, ahol hat fiatal halt meg, a napokban pedig egy kamionos, szintén a 4-es főúton. A tűzesetek közül a legnagyobb egy helyi asztalosüzemben volt, ott több tízmilliós a kár, de egy parkettát szállító kigyulladt kamionhoz is mentünk oltani – sorolja jelentősebb eseteiket a parancsnok. Tavasszal nagyon sok bozóttűzhöz vonultak, nyáron a karcagi jégesős nagy viharban is segített a kárfelszámolásban a nyolc főállású és tizenkét önkéntes tűzoltó.

A minél eredményesebb munkához pályáznak is. Idén nyolc pályázaton nyertek a Kisújszállási Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel közösen közel 20 millió forintot, amiből korszerű eszközöket, védőfelszerelést, gázdetektort és műszaki mentési eszközöket vettek.

Az országban csak nekik van csúcskategóriás úszószivattyújuk, de pályázaton nyertek egy nagy teljesítményű búvárszivattyút is, amivel az özönvízszerű esőket tudják majd felszámolni. Országos multi cégektől speciális mentőszerszámot, középnyomású emelőpárnákat kaptak, s négy korszerű légzőálarcot vehettek.

S hogy népszerű-e ma tűzoltónak lenni?

– Nálunk igen – fogalmazott Czókoly Viktorián. – Idén megfiatalodott az állomány, tavaly az átlagéletkor 40 felett, most 30 év alatt van. Öten végeztek, és most négyen járnak iskolába tűzoltóink közül, hogy a szükséges szakmai végzettséget megszerezzék. Míg pár éve elment az embereknek a kedve az önkéntességtől, idén áttörés volt, a korábbi négy önkéntes vonulós tűzoltószám tizenkettőre nőtt, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy bár kötelezően egy autóval kell vonulnunk, de már a második szerrel is indulhatunk, ha szükség van rá.

Délutánonként több önkéntes is bent van szabadidejében a laktanyában, mert jó a kollektíva, így előfordul, hogy bár nyolc perc a riasztási időnk, két percen belül el tud indulni az autónk, mert a teljes személyzet bent van. Az önkénteseink között van 18 éves és 60 év feletti is. Az, hogy meg tudtuk szólítani a fiatalokat, annak is köszönhető, hogy a Móricz Zsigmond Gimnázium rendészeti szakosai kijárnak hozzánk órákra, de bemutatóra is jönnek óvodák, iskolák, mert nálunk január 1-től december 31-ig tart a nyitott szertárkapuk program. Ha egy anyuka a kisgyermekével bejön, megnézheti a tűzoltóautókat éppúgy, mint egy turista, vagy nagypapa az unokájával.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sok önkéntesünk lett a fiatalok közül. A hivatásos állomány tagjai is évekig önkéntesek voltak.

Bartha Benjámin 18 évesen a negyedik generációs tűzoltócsalád tagjaként lett önkéntesünk, ahogy előtte apja, aki már főállású rajparancsnokunk, vagy nagyapja, aki ma is aktívan segít bennünket. Más kollégám is családi példa hatására jött önkéntesnek, így nálunk nincs utánpótlásgond, vagy szolgálatszervezési probléma, mint más tűzoltóságoknál – árulja el Czókoly Viktórián, akitől azt is megtudtuk, hogy idén fecskendőt is cseréltek, s reményeik szerint 2020-ban egy korszerűbb tűzoltóautóval is javul autóparkjuk, ezzel a tűzvédelem.

A parancsnok azt is elmondta, közös összefogással, önerőből, cégek és az önkormányzat segítségével két év alatt felújították a laktanyát, a szertárakat, két távműködtetésű garázsajtót szereltek fel, leaszfaltozták a tűzoltóság udvarát. A készenléti szolgálat elhelyezési körlete, a híradószoba és az előtér is teljesen megújult.

A nemrég kapott új eszközök már a tűzoltófecskendőben vannak
Fotó: Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában