SZOLNOK

2019.11.14. 11:30

Elsőként kapta meg a rangos díjat az Aba-Novák ügyvezetője

Molnár Lajos Milán kapta meg elsőként az idén alapított Beke Pál-díjat, melyet a Nemzeti Művelődési Intézet stratégiai konferenciáján adtak át.

Molnár-Révész Erika

Molnár Lajos Milánnak az országban elsőként ítélték oda a Beke Pál-díjat

Fotó: Molnár-Révész Erika

A díj célja a példaértékű közösségi, kulturális, művelődési és ifjúsági szervezetekben, intézményekben hosszú ideje, példamutató, innovatív tevékenységet végző szakember elismerése. Ilyennek ítélte a zsűri a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető-igazgatóját, akivel munkája mellett az általa vezetett intézmény fejlődéséről is beszélgettünk.

– Tíz éve vette át a kulturális központ vezetését. Milyen elképzelésekkel vágott bele a munkába, és mi valósult meg belőle?

– Alapvetően teljesen más területről érkeztem, hiszen marketing- és reklámmenedzseri végzettségem van, emellett harminc éve vállalkozó vagyok. Hatékonysággal kapcsolatos elképzeléseim voltak, illetve mindig nagy hangsúlyt fektettem a kreativitásra és a minőségre. Egy évet adtam magamnak, hogy az utolsó csavarig megismerjek mindent, ezután állt össze bennem egy koncepció, amely legfőképpen abból állt, hogy ne csak egyszerűen befogadó, vagyis követő, hanem kezdeményező intézmény legyünk. A szolnokiaknak talán ez nem újdonság, de amit tíz év alatt összeraktunk, az országosan egyedülálló. Vagyis egy saját rendezvénystratégiával, kistérségi együttműködéssel, belső egyesületekkel rendelkező intézményt.

Molnár Lajos Milánnak az országban elsőként ítélték oda a Beke Pál-díjat
Fotó: Molnár-Révész Erika

– 2014-re elkészült az Agóra épülete. Milyen változást hozott?

– Egy közel tízezer négyzetméteres „bálnaintézménybe” kellett életet lehelnünk úgy, hogy közben voltak szkeptikus hangok is. Szerencsére az a koncepció, amit addig összeraktunk, működött. Az új intézmény a városban egy bizonyos életforma-változást jelentett, hiszen egy kulturált környezet épült ki a korábbi betondzsungel helyett. Pusztán azzal, hogy egy ilyen miliőben élheti egy szolnoki az életét, az már finomítja az ő lelkét is. Ezáltal sokkal könnyebben küzd meg a mindennapi kihívásokkal, nő a társadalmi szolidaritás és a bizalom. Egy ilyen közösségben pedig óhatatlanul jobban érzi magát mindenki.

– Kiemelne egy-két újítást, amelyre büszke?

– Például hétvégén volt a csokoládéfesztivál, melynek annak idején mi voltunk az elindítói. Ez nem egy csokoládévásár, hanem több generációs családi program, ahol a csokoládé a hívószó. Az értékről, az érzékenyítésről szól, nem feltétlen arról, hogy hány kiló csokoládét lehet megvenni vagy eladni. Az ilyen fúziós rendezvények azok, melyekre maradéktalanul büszkék lehetünk, mert ezt a fajta újítást mi vezettük be Magyarországon. De említhetem a Vasútmodell-kiállítást, a Séfrandevút, a Dunsztot vagy a Családtörténet Kutató Klubunkat. Nagyon fontosnak tartom a negyvenkét kistérségi településsel kötött partnerségi szerződéseinket is.

– Milyen a kapcsolat a városban működő többi kulturális intézménnyel?

– A mi megközelítésünk az, hogy partneri és egyenrangú. Szerintem mindenkinek büszkén kell viselnie a saját területét, és alázattal kell viseltetni a többiek iránt. Amióta itt vagyok, minden szervezettel jó kapcsolatra törekszünk, mert pillanatnyi előnyökért teljesen felesleges elherdálni hosszú távú együttműködéseket. Ebből a szempontból is szerencsésnek érzem Szolnok helyzetét, hogy van RepTárunk, csodálatos művésztelepünk, színházunk és szimfonikus zenekarunk.

– Mi az, amit ügyvezető igazgatóként még szeretne megvalósítani?

– Nálunk és országos szinten is az érdekérvényesítő erőnk növekedését, tehát, hogy a mindenkori döntéshozók tisztában legyenek azzal, hogy mit jelent a közösségépítés és a művelt fők sokasága egy közösség életében. Személy szerint pedig a szolnoki bábos élet beindítása a szívem csücske, mert egyebek mellett a színházra érzékenyítés egyik eszköze, és ez a műfaj jelenleg hiányzik Szolnokról.

 

Jó csapat nélkül nincs egyéni siker

Éppen tíz évvel ezelőtt hunyt el Beke Pál, akinek munkája jelentős szerepet játszott a magyarországi művelődési otthonok tevékenységének megújításában. A róla elnevezett díjat kapta meg Molnár Lajos Milán, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezetője.

– Nekem a legnagyobb siker az, hogy a kollégák nem gyomorgörccsel járnak be dolgozni. Nem azt kell néznem, hogy mikor mennek el, éppen az szokott előfordulni, hogy már én küldöm őket haza, pedig hétvégén és este is dolgoznak. Teljesen önállóak. Egyébként olyan, hogy egyéni siker, nincs. Háttér nélkül, kollégák nélkül nem lehet egy embernek eredményt elérni. Ráadásul azért is fontos ez a díj számomra, mert végre ráirányítja a figyelmet a szakmára – mondta a Beke Pál-díjjal kapcsolatban Molnár Lajos Milán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában