Galériával

2019.11.09. 20:00

Hétezer tonna sóval várja megyénkben a Közút a telet

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél november tizedikén kezdődik a téli időszámítás.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Csabai István

Ennek megfelelően a szakemberek már előkészítették és beüzemelték a téli munkagépeket. A felkészülés részleteiről, valamint a zord időjárással kapcsolatos kihívásokról pénteken tartottak tájékoztatót a szolnoki mérnökségen.

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel harminckétezernyi úthálózat kezeléséért felel az országban. Emellett két éve megkaptuk azt a feladatot is, hogy a kerékpárút-hálózat jelentős részét szintén ellenőrzés alatt tartsuk – kezdte Simon Attila, a cég üzemeltetési és fenntartási osztályának vezetője.

Elmondta, hogy a tél kiemelt időszaknak számít az utak megtisztításának szempontjából, így minden évben a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően készülnek fel rá. A következő hónapokban mintegy négyezer szakember dolgozik majd tizenkét órás, váltott műszakokban. – Az elsődleges feladat a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés lesz. Persze a szélsőséges időjárási jelenségekre is felkészülünk, így a hófúvások és ónos eső okozta állapotokra szintén biztosítunk megoldást – részletezte.

A megyében huszonhét sószóróval és hóekével felszerelt gép áll rendelkezésre az utak tisztítására. Ezek közül mindössze csak három bérelt eszköz. Négy rakodógéppel látják el a sórakodási feladatokat a telephelyen. Szükség esetén hat darab hómaróval is képesek beavatkozni az utakon. A szakember kifejtette, hogy az elhárítási feladatokat igen körültekintően kell végezni, ami időbe telik. Egy-egy gépjármű körzete akár hatvan kilométernyi területet is jelenthet, így előfordul, hogy mire végig ér a területen, a hó ismét befedi az utakat.

– A kollégák az előző időszakban több mint hetven­háromezer kilométernyi hó­eltakarítási és síkosítás­men­tesítési feladatot láttak el, ami azt jelenti, hogy nagyjából hatvanszor vonultak ki az érintett helyszínekre. Közel hétezer tonna útszóró sót és közel százharmincezer liter kalcium-kloridot használtak a munkák során. Minden alkalommal igyekeznek a leghatékonyabban eljárni, ám a türelem nagyon fontos szempont. Mindenkinek érdeke, hogy az úton közlekedők biztonságosan eljussanak a céljukhoz – mondta Simon Attila.

Hozzátette, hogy maguk az autósok is számos helyzetre felkészülhetnek néhány hasznos tanács megfogadásával. A téli időszakban lehetőleg jóval hamarabb induljanak el úti céljuk felé, hiszen ilyenkor nagyobb eséllyel történhetnek váratlan helyzetek, amelyek jelentősen megnövelik a menetidőt.

– Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az időjárás alakulásáról is. A tankolást se hagyják utolsó pillanatra, gondoskodjanak róla időben! Az autóban jó szolgálatot tehet egy váltás meleg ruha, egy pléd. A hólánc, jégkaparó, jégoldó készítmény és autós telefontöltő szintén nagy segítség lehet egy nem várt helyzetben – zárta gondolatait Simon Attila. Az esemény befejezéseként lehetőség nyílt megtekinteni a mérnökség téli feladatokat ellátó járműveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában