SZOLNOK 

2019.11.25. 11:30

Több mint hétszázezer kilónyi kacat gyűlt össze

Óriási mennyiségű hulladék halmozódott fel a megyeszékhelyen lezajlott lomtalanítások után. A november eleji és közepi begyűjtések egy tűzeset kivételével zavartalanul folytak.

Munkatársainktól

– Egész nap érkeztek a lomok iránt érdeklődők a házunk elé. Ahogy kipakoltam a felesleges dolgokat, beszélgetésbe elegyedtem az utcákat járó „lomizókkal”. Egy kisebb csapat Fegyvernekről, egy személy Rákóczifalváról, ketten pedig Törökszentmiklósról érkeztek, de voltak köztük szolnokiak is – mesélte a Szandaszőlősön élő Horváth Gábor. Mint mondta, volt, aki csaptelepet, hűtőszekrényt, porszívómotort keresett a kupacokban, míg mások a régi könyveket, a faanyagot és az ablaküveget részesítették előnyben.

– Mindenki más darabokért és más okból jött. Egy környékbeli férfi például azt mesélte, szabadságot kért a munkahelyén a lomtalanítás idejére, hogy a városrész utcáit járva találjon értékes tárgyakat – folytatta Gábor. Hozzátette, hogy néhány óra múlva újabb csapat állt meg a háza előtt. Elmondták, gyakran nem is vesszük észre, milyen értékes daraboktól válunk meg végérvényesen. Ezt a tényt pedig legutóbbi fogásuk is bizonyítja. Nemrég ugyanis egy harminckétezer forintot érő horgászbotot találtak a limlomok között.

Két napra lomok lepték el Szolnokot
Fotó: Mészáros János

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a szolnoki lomtalanításokkor egyetlen tűzoltói beavatkozásra került sor.

– November 16-án éjszaka az Ady Endre úton égett lomtalanításból származó hulladék, mintegy tíz négyzetméternyi területen. A lángokat a szolnoki hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg. Az oltási folyamat mindössze három percet vett igénybe – közölte Németh Ádám, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Az esetre így emlékezett vissza egy környékbeli hölgy:

– Nagyon sok lomot raktak ki, nem is tudták mindenhonnan szombaton elszállítani. Például az Ady Endre úton is ott maradt a kihajigált kacatból, hulladékból képződött „hegyvonulat” – osztotta meg tapasztalatait.

– Késő este a Várkonyi tér, Ispán körút irányából jellegzetes narancsos fényre lettünk figyelmesek, mely a tízemeletesek falát világította meg. Kíváncsiak voltunk, mi lehet ennek a fénynek a forrása. Az emeletről azt láttuk, hogy az Ady Endre úton jókora lángok csaptak fel, gondoltuk, hogy az ott hagyott lom gyulladt ki. Napközben látszott, hogy sok papírféleséget is kidobtak, ami jól ég. A lángok szerencsére hamar lelohadtak, mire a tűzoltók kiértek, már csak parázslott – idézte fel a látottakat.

Harminc autóval dolgozott a cég

– Mindkét hétvégén – november kilencedikén és tizenhatodikán – több mint harminc gépjárművel végeztük a lomtalanítást, melyben naponta nyolcvanöt fő vett részt – tájékoztatta lapunkat Kiss Zsófia, az NHSZ Zounok Kft. marketingasszisztense. Megtudtuk tőle, idén a tavalyi mennyiség dupláját, összesen 767 900 kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze. A kihelyezett hulladékok többsége sajnos nem lom volt, hanem kommunális, esetenként építési és bontási, valamint elektronikai hulladék.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik