folyamatosan frissül

2019.12.19. 13:00

A szolnoki közgyűlésről jelentjük

A helyi, alpolgármester nélkül továbbra is törvénysértően működő közgyűlés utolsó, csütörtöki soros ülésének első és legjelentősebb előterjesztése a város 2020-as évi költségvetési tervezetéről adott hosszabb tanácskozást a képviselőknek.

A dr. Sebestyén Ildikó jegyző által elővezetett koncepció hiány és hitelek nélküli, tartalékokkal felvértezett, tervezett fejlesztéseket előirányzó, kiegyensúlyozott büdzsét tett asztalra. A végleges főösszegeket egyelőre nem tartalmazó városgazdálkodási tervet először Galló György Péter (Szolnoki Többség – Jobbik) véleményezte. Felhívta a figyelmet a világgazdasági növekedés újabb várható(?) megtorpanására.

Dr. Füle István (Szolnoki Többség – DK) vélekedése szerint a helyi önkormányzatnak növekedni fognak a terhei, mivel az állam visszafogja a nagyvárosok támogatását. Szükségesnek tartana egy bérlakás-építési koncepciót, illetve megoldást keresne a parkoló-rendszer fejlesztésével kapcsolatban is.

Ligeti József (Szolnoki Többség – XXI. század) a város víz- és csatornahálózatának, valamint út- és járda-felújításának terveit kérte számon a koncepció kapcsán. A Fidesz és KDNP frakciók képviselői, illetve hozzászólásában Szalay Ferenc polgármester azt hangsúlyozták, hogy hiány- és tehermentes, kiegyensúlyozott és takarékos legyen a városi költségvetés, melyet várhatóan jövő februárban fogadnak el. A gazdálkodásról szóló tervezetet végül 16 egyhangú igen szavazattal elfogadta a közgyűlés.

FRISS – 14:00

A városi tulajdonú cégek 2019-es évre vonatkozó zárszámadását, illetve a 2020-as esztendőre tervezett üzleti, működési koncepcióit elfogadta a közgyűlés.

A Szolnok Televízió kapcsán Rehó János (KDNP) képviselő azt nehezményezte, hogy a tv új vezetése a testületet nem tájékoztatta egy érintett vallási műsor megszüntetéséről. A Szolnoki Többség frakcióinak képviselői azonban védelmükbe vették az új műsorstartégiát, amely Tóth József ügyvezető igazgató szerint szakmai alapon, nézettségi mutatók értékelése, illetve a vonatkozó hitéleti sorozat méltatlan körülmények közötti felvételei és levetítése miatt történt. A későbbiekben folyamatosan felülvizsgálják a műsorszolgáltatásukat, amelybe akár igényesebb vallási adások is helyet kaphatnak – tette hozzá a cégvezető.

FRISS – 16:15

A közgyűlés döntéseiről, annak végén, Tasnádi Zoltán (Fidesz) és Rusvai Károly (KDNP) frakcióvezetők tartottak sajtótájékoztatót. Hangsúlyozták, hogy a mostani ülésre beterjesztett jövő évi költségvetési tervezet továbbra is józan, kiegyensúlyozott városi gazdálkodásra ösztönzi az önkormányzatot.

A Szolnok Televízió Zrt. új menedzsmentjének beszámolóját értékelve kifejtették, hogy a tv műsor-struktúrájába a Fidesz és a KDNP részéről természetesen nem kíván egyik képviselő sem beleszólni. Azonban sérelmezik, hogy a városi tulajdonban üzemelő médium a városi támogatói szerződés figyelmen kívül hagyásával és az érintett egyházi képviselőkkel elmaradt egyeztetés nélkül szünteti meg jövő évtől a „Napi üzenet” című, számos felekezet gondolatait hordozó hitéleti műsort.

A frakcióvezetők beszámoltak arról, hogy a közgyűlés, zárt ülésen tárgyalva az előterjesztésről, a 40 éve a szakmában tevékenykedő, a létesítményt 12 év óta vezető Dóra Lászlót, a piacot üzemeltető Szollak Kft. részlegvezetőjét – a Szolnoki Többség képviselőinek támogatásával – leváltották. Helyére Acsai Balázs, az októberi helyhatósági választáson a 8. számú egyéni választókerületben a Szolnoki Többség színeiben induló képviselő-jelöltet választották meg.

A tájékoztató végén a két képviselő elmondta, hogy a testület egyhangúlag megszavazta, hogy a város egymillió forinttal támogatja a nagybeteg szolnoki kisgyermek, Ádám Ati – összességében ezzel az adománnyal összegyűlt 15 millió forintos – külföldi gyógykezelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában