Jászkunság

2019.12.01. 07:00

Influenza: ötvenezer vakcina vár bevetésre

Megyénkben még nem mutatták ki az influenza vírusát, és a figyelőszolgálat adatai alapján egyelőre az influenzaszerű megbetegedések száma is alacsony.

Molnár-Révész Erika

Dr. Hoksári László mutatja az ingyenes vakcinát

Fotó: Mészáros János

Még mindig érdemes beadatni a betegség elleni védőoltást.

– November elejétől folyamatosan oltunk, eddig kétszáz páciens kérte az influenza elleni vakcinát – mondta megkeresésünkre dr. Hok­sári László. A szolnoki háziorvos több mint kétezer betege közül évente átlagosan háromszázan kérik az oltást.

– Elsősorban a hatvan év felettieket célozzuk meg, hiszen ők veszélyeztetett korosztály, esetükben jóval súlyosabban zajlik le a betegség. Rajtuk kívül még a cukorbetegek, a tüdőbetegek és a különböző krónikus betegségben szenvedők azok, akik veszélyeztetettnek számítanak, a kismamákat pedig külön kiemelném. A fiatal és a középkorosztályból nagyon kevesen kérik az oltást – tette hozzá a szakember.

Dr. Hoksári László mutatja az ingyenes vakcinát
Fotó: Mészáros János

Tavaly több mint huszonháromezren kérték az ingyenes vakcinát a megyében.

– November elején érkezett meg a rizikócsoportokba tartozó lakosoknak biztosított ötvenezer adag térítésmentesen adható influenza elleni oltóanyag megyénkbe. Ennek egy részét munkatársaink eljuttatták valamennyi háziorvosi, házi gyermekorvosi és foglalkozás-egészségügyi orvosi rendelőbe, ahol a védőoltásokat folyamatosan lehet kérni a kezelőorvostól. A többi adagot a járási népegészségügyi osztályokon tárolják, ahonnan folyamatos az utánpótlás. A kockázati csoportokba nem tartozók gyógyszertárakban orvosi vényre vásárolhatják meg a vakcinákat – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Tapasztalataik szerint az oltóanyag megérkezésekor nagy az érdeklődés, ezt egy visszaesés követi, majd a járvány közeledtekor ismét növekszik az oltásra jelentkezők száma. Megyénkben még nem mutatták ki az influenza vírusát, a figyelőszolgálat adatai alapján az influenzaszerű megbetegedések száma is alacsony.

– Az influenza napjainkban is komoly megbetegedés, különösen a gyermekek, fiatal felnőttek, a terhes nők és a több szervet érintő krónikus betegségben szenvedő, esetenként csökkent védekező képességű emberek számára – hangsúlyozta dr. Bíró Margit, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Pulmonológiai Osztályának vezető főorvosa.

– Fontos tudni, hogy a vírusellenes készítmények csak a megbetegedés első két-három napjában képesek a vírus szaporodását csökkenteni vagy megállítani. A megelőzés legkézenfekvőbb és leghatásosabb eszköze a védőoltás, mely a krónikus betegségekben szenvedő embereknek ingyenesen hozzáférhető és a családorvosnál tudják igényelni. Az oltás két-három hét alatt igen magas védelmet nyújt, és nem okoz betegséget, csupán „felkészíti” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre – emelte ki a főorvos.

Hozzátette, a járványos terjedés megelőzéséhez a lakosság negyven százalékos oltottsága szükséges.

Cikkünk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet itt olvashat.

Kellemetlen lehet, de hasznos

Mivel az oltás beadását kísérheti néhány átmeneti kellemetlen tünet, sokan ódzkodnak újra beadatni a vakcinát.

– Az oltási időszakban több tucat egyéb kórokozó által előidézett légúti megbetegedésre van esély. Ezek ellen az oltás nem ad védelmet. Ilyenkor legtöbbször az oltás és a megbetegedés véletlenszerű egybeesése kelti azt a látszatot, hogy az oltás az oka a megbetegedésünknek. Határozottan ki kell jelenteni, hogy az oltás nem képes fertőzést előidézni! – hangsúlyozta dr. Bíró Margit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában