Galériával

2019.12.19. 20:00

Karácsonyi műsort adtak a fogvatartottak Szolnokon

Az igazság, szabadság, biztonság és a szeretet állt a középpontjában annak a karácsonyi műsornak, amelyet a megyei büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai mutattak be csütörtökön társaiknak, illetve a börtön dolgozóinak. Az előadásban két színművész is közreműködött.

Czakó Nóra

A közösségfejlesztésre helyezi a hangsúlyt a MÁS-KÉP(P)! elnevezésű program, amelynek keretében a fogvatartottak egy közel egy éves foglalkozássorozaton vehettek részt. Ennek záróakkordja volt a csütörtökön előadott karácsonyi műsor.

A Körtánc Egyesület és a büntetés-végrehajtási intézet közös programjának célja, hogy a társadalom által tolerált értékek irányába érzelmi kötődést indítson el a fogvatartottakban. Emellett olyan ismeretek átadása, lehetőségek ismertetése, legális eszközök megtalálása, amely esélyt kínál arra, hogy a szabadulásuk után képesek legyenek a társadalom hasznos tagjaiként élni és dolgozni.

 

Kiss Zsoltné Berényi Tündétől, a Körtánc Egyesület és egyúttal a projekt vezetőjétől megtudtuk, a karácsonyi műsor egy év tapasztalataiból, közös gondolkodásból alakult ki.

– Minden héten találkoztunk egyszer a fogvatartottakkal, és a sok történetből, élményből, érzésből alakítottuk ki együtt ezt a darabot – fejtette ki az egyesület vezetője. – Azt tudni kell, hogy letartóztatott fogvatartottakról van szó, tehát nem született még ítélet az ügyükben. Így nem tudják, hogy egy hónap, egy év vagy tíz év múlva szabadulnak. Éppen ezért ez egy különleges élethelyzet és lelkiállapot.

– Úgy gondoljuk, hogy pontosan ilyenkor kell nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy közösséget tudjunk építeni, hiszen nem mindegy, hogyan töltik majd le a kiszabott időt, milyen reményekkel, lesz-e jövőképük, céljuk. Illetve fontos, hogy ha szabadulnak, rögtön a tagjai tudjanak lenni a kinti közösségnek.

– A program végén minden közreműködő kap egy munkafüzetet ajándékba, amelyben egyesületünk minden elérhetőségét megtalálják, hiszen senkit nem szeretnénk magára hagyni. Utána is mindenkinek szeretnénk fogni a kezét, ha szüksége van rá, és igényli.

– A büntetés-végrehajtás fő célkitűzése a fogvatartottak eredményes társadalmi reintegrációjának, vagyis visszaillesztésének a megvalósítása – mondta hírportálunknak Bartal Mónika őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet büntetés-végrehajtási osztályának vezetője.

– Ebbe illeszkedik bele a Körtánc Egyesület programsorozata, amely a közösségfejlesztésre irányult. Ennek során a fogvatartottak kommunikációs tréningeken vettek részt, és konfliktuskezelési technikákat is tanulhattak. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a büntetés-végrehajtási célkitűzés megvalósuljon, a szabadult fogvatartottak képesek legyenek a társadalom által elvárt értékek mentén élni és munkát vállalni.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashatnak.

Pozitív élményekkel gazdagodtak

A karácsonyi műsorban a fogvatartottak két színművésszel, Kecskeméti Róberttel és Kiss Zsolttal „léphettek a színpadra.”

– Mivel a szociális szférában dolgozom, eleve előítélet nélkül jöttem be ide, és nagyon kíváncsi voltam, mi vár itt rám – árulta el Kiss Zsolt. – Döbbenet volt, de jó értelemben, mert pozitív élményekkel távoztam minden alkalommal, amikor bejöttem ide.

– Látszik, hogy nagyon sokat foglalkoztak a fogvatartottakkal, akik napról napra változtak, és egyre pozitívabban, egyre jobban csinálták, amit kellett. Nekem is adott valamit ez a program. Mégpedig azt, hogy megismerhettem ezeket az embereket, hiszen emberek ők is, és nagyon örülök, hogy ilyen pozitív élménnyel távozhatok innen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában