Jászkunság

2020.01.13. 11:30

Sokan kezdik edzéssel az évet, fontos azonban a fokozatosság

Egy új év kezdetén a legtöbben a sportolást és életmódváltást tűzik ki célul.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A fogadalmak azonban a kezdeti lelkesedés után szépen lassan a feledés homályába vesznek. A kondibérlet és a szép, csinos edzőruha pedig a sarokban végzik. Ám sokat tehetünk azért, hogy ez végül ne így legyen.

Megyénkben is számos edzőterem kínál lehetőséget a mozgásra. Emellett a változtatni vágyók jó néhány személyi tréner segítségét is kérhetik. A mezőtúri származású Isaszeginé Katona Mónika szerint a változás titka a fokozatosságban rejlik.

– A mozgást és a táplálkozást össze kell hangolni. Fontos, hogy ne akarjunk azonnal szélsőséges változásokat bevezetni – vallja a világbajnoki ezüstérmes testépítő, aki személyi edzőként sokak terveit segíti. Mónika szerint eleinte heti néhány edzéssel érdemes hozzászoktatni a szervezetet a terheléshez. Idővel növelhetjük az edzések gyakoriságát. A mennyiség mellett pedig a minőség legalább olyan fontos. Ahogyan a türelem is.

– Egy mozgásszegény életforma után senki ne akarja hirtelen megváltani a világot. A szervezetünket, bár csodákra képes, könnyen túlterhelhetjük. A csalódás pedig biztosan kedvünket szegi – részletezi.

Az étkezésben szintén apró lépésekben haladva lehet eredményt elérni. A kis célok ugyan kisebb sikerekkel járnak, de így hosszú távon is megőrizhető a kitartás.

– Fokozatosan hagyjuk el a hizlaló ételeket, finomított cukrokat. Érdemes szakember véleményét is kikérni, főleg, ha valaki drasztikusabb fogyásba kezdene. Véletlenül se kövessen divatdiétákat, és ha lehet, ne csaljon, de legalábbis ne akarja becsapni önmagát, ha mégis „szabályt szegett” – javasolja.

A szolnoki RúdSport és Légtorna Stúdió atlétái szintén hasonló elvek mellett fejlődnek. Az itteni mozgásformákat bárki elkezdheti, ám kitartónak kell lennie.

– Januárban sokan keresik fel a termet. Ezek a sportok sok gyakorlást és türelmet igényelnek, hiszen senki nem születik artistának. Akik az első órán szembesülnek a nehézségekkel, azok gyakran megilletődnek – magyarázza Kozma Nikolett vezetőedző. Hozzáteszi, hogy ezen pedig nincs szégyellnivaló, dolgozni kell a mozdulatokon, rendszeresen járni és küzdeni a célért. A sportolók többnyire kitartóak, hamar megszeretik a kihívásokkal teli, változatos edzéseket.

A martfűi Lendvai Petronella négy éve edz, egy újévi fogadalom miatt. Három és fél év után a testépítésbe is belefogott, Szabó „Ödi” József edző segítségével.

– A mozgásformák mellett az étrendemet is meghatároztuk. A közösen hozott szabályok betartása és a kisebb-nagyobb célok sokat segítenek. És persze a családom támogatása szintén fontos szempont – mondja.

A szolnoki Szabó Lajos feleségével együtt döntötte el, hogy több mozgást visznek a mindennapokba.

– A gyerekek már kamaszok, önállóak, így belefér a mozgás. Tavaly március óta heti háromszor futunk, meghatározott napokon. Kezdetben, ha valamelyikünk elgyengült, a másik biztatta, így kerültük el a feladást. Ma pedig már el sem tudjuk képzelni, hogy kihagyjuk ezeket az alkalmakat – részletezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában