Jászkunság

2020.01.08. 14:00

Több álláskereső jutott a megyére

Az országos trendekkel ellentétben megyénkben csökkent a foglalkoztatottak száma a tavalyi év első három negyedévében az előző esztendő azonos időszakához képest.

Czakó Nóra

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb munkaerő-felmérése alapján a munkanélküliek aránya a legnagyobb mértékben szűkebb hazánkban növekedett.

A foglalkoztatási ráta 58,1 százalék, a munkanélküliségi ráta nyolc százalék volt. Előbbi 2,9 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól, az utóbbi pedig 4,5 százalékponttal meghaladta azt. A munkanélküliségi ráta a megyéket és a fővárost tekintve szűkebb hazánkban volt a legmagasabb.

A Jászkunságban 2019 szeptemberének végén tizennégyezer álláskeresőt tartottak nyilván, számuk az országosnál kevésbé, 0,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A pályakezdő álláskeresők száma egy százalékkal mérséklődött, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk tizenegy százalék volt.

Az álláskeresők negyven százaléka legfeljebb három hónapja, huszonhét százaléka tartósan, vagyis egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma viszont 0,7 százalékkal kevesebb volt a tavalyelőtt szeptemberinél.

Az álláskeresők negyvenöt százaléka legfeljebb az általános iskola nyolc osztályával, huszonhat százaléka szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal, szintén huszonhat százaléka érettségivel, illetve technikusi végzettséggel, négy százaléka pedig diplomával rendelkezett.

A nyilvántartott álláskeresők huszonhárom százaléka szociális ellátásban, tizennégy százaléka álláskeresési járadékban, tizenkét százaléka álláskeresési segélyben részesült, ötvenegy százalékuk azonban nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást. Az ellátottak aránya az előző év azonos időpontjához viszonyítva 1,8 százalékponttal csökkent.

Tavaly szeptember végén ötezer-hatszáz betöltetlen helyet tartottak nyilván megyénkben, tizenhárom százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Tíz üres álláshelyre huszonöt álláskereső jutott, hárommal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában