JÁSZBERÉNY

2020.01.22. 20:00

További hitel szükséges, hogy tervezni lehessen a büdzsét

A költségvetés tervezése volt a témája annak az informális képviselő-testületi ülésnek, amit a városvezetés hívott össze hétfőn délután. A büdzsé elfogadása előtt a párbeszéd, közös ötletelés jegyében ugyanis több egyeztetést szeretnének folytatni a Fidesz-KDNP frakcióval. A közel kétórás beszélgetés célja nem a kialakult nehéz helyzet okainak feltárása volt, hanem a megoldáskeresés, ám politikai adok-kapoktól sem volt mentes.

Illés Anita

Pillanatkép a hétfői informális képviselő-testületi ülésről

Fotó: Gémesi Balázs

Budai Lóránt (KJE) polgármester bevezetőjében röviden vázolta, hogy a költségvetés bevételi oldalával kapcsolatban merültek fel az első komolyabb aggályok. Kiemelte, hogy az Electrolux kivonulása ebben az évben már érinti a város gazdálkodását, ami körül­belül hatszázmillió forint iparű­zésiadóbevétel-kiesést jelent. A kiadások tekintetében hangsúlyozta, hogy elsősorban a kötelező feladatokra kell koncentrálni.

A tanácskozáson szó volt arról, hogy a korábban elindított fejlesztések befejezéséhez a város nem kapta meg az engedélyt a kormánytól az igényelt másfél milliárd forintos hitelkeretre. A megítélt hatszáznyolcvanmillió forintból pedig nem tudják biztosítani a projektek befejezését. Az adóbevétel-kiesés miatt azt látják, hogy nem marad más lehetőség a költségvetés elfogadása érdekében, minthogy újabb külső forrást vonjanak be.

Pillanatkép a hétfői informális képviselő-testületi ülésről
Fotó: Gémesi Balázs

Tamás Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az elhangzottakra reagálva kifejtette: az egyeztetéstől többet várt, konkrétabb sarokszámokat, célokat szerettek volna látni. Utalt arra, hogy ezt a jelenlegi városvezetésnek kellene bemutatni, és vállalni a felelősséget. Dr. Gedei József alpolgármester hozzátette, hogy a költségvetési koncepció elég sok számot tartalmaz. Mint mondta: a pénzügyi helyzetre való tekintettel az lenne a célszerű, ha egységesen tudnák elfogadni majd a költségvetést.

Dobrán Gyula (Mi Hazánk Mozgalom) többek között arról érdeklődött, hogy szabad-e hitellel tervezni a költségvetést, lesz-e kormányzati engedély a további hiteligényre. Budai Lóránt elmondta, hogy erre garancia nincs, ezt nem a városvezetéstől kellene megkérdezni. Rámutatott, hogy a megörökölt helyzetet kezelni kell, a költségvetés hitel nélkül nem tervezhető.

Balogh Béla alpolgármester a tanácskozás végén összegezte: úgy látja, a hatszázmilliós adóbevétel-kiesésben nincs vita a képviselők között, és végül kialakult az a közös vélemény, hogy hitelre van szükség a beruházásokhoz. Az intézményeit továbbra is működtetni szeretné a város, létszámcsökkentésre vonatkozó felvetés nem merült fel, a kötelező feladatokat el kívánják látni. Azt még nem tudják pontosan, hogy a számításaik szerint tízmilliárd körüli főösszegű büdzséből mennyi jut majd a nem kötelező feladatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában