SZOLNOK

2020.02.25. 14:00

A ház körüli teendők megosztásával is tehetünk a családi békéért

Egy átlag magyar család heti ötven órát tölt láthatatlan munkával – hangzott el a házasság hete alkalmából szervezett előadáson. A helyi nagycsaládosok egyesületének és a Pletykafalu közösségének közös programján Galambosi Szilvia coach beszélt a munka és magánélet egyensúlyáról.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az Abonyi úti iskolában az előadó kitért arra is, hogy mit jelent a láthatatlan munka, hiszen sokunk nincs ennek tudatában, nem beszélve a környezetünkről. A Központi Statisztikai Hivatal tanulmánya szerint az éves időnk tizenöt százalékát töltjük ezen feladatok ellátásával, ami több mint a hivatásos munkánk.

– Hatalmas értéket képvisel a mindennapokban, ami csak akkor válik észrevehetővé, ha nem csináljuk meg. Mindent ide lehet sorolni a vasalástól kezdve a főzésen át a gyermeknevelésig, de az egyéb ház körüli teendőket is. Az évek során úgy alakult, hogy legtöbbjük női munka, de természetesen a férfiakra is jut belőle – mondta.

A helyi nagycsaládosok egyesületének tagjai is részt vettek a házasság hete alkalmából szervezett előadáson
Fotó: P. Pusztai Nóra

A történelmi áttekintés kapcsán kiemelte azt is, hogy az ezerkilencszázas évek elején a nők elsődleges szerepe a házi béke biztosítása volt. Az eltelt száz esztendőben a feminizmus és emancipáció kapcsán átalakult a családmodell. A nők munkába állásával a láthatatlan munkák jó része ugyancsak a hölgyek feladata maradt. Napjainkban erősebb a változás. A fiatalabb generációknál a háztartási munkát közösen, akár a gyerekek bevonásával végzik – részletezte a szakember.

Hozzátette, a pénztermelő tevékenységhez is szükség van arra, hogy ezeket a feladatokat ellássa valaki.

Galambosi Szilvia a magánélet és a munka kapcsolatáról beszélt
Fotó: P. Pusztai Nóra

Az előadáson szó volt arról, hogy ha csak ezer forintos órabérrel számolunk, akkor is legalább kétszázötvenezer forintra lenne szüksége egy családnak, hogyha szolgáltatásként igénybe venné mondjuk a takarítást és a vasalást.

– Évente több mint kétmillió forintot ér az elvégzett munka. Ezt érdemes magunkban és családunkban is tudatosítani. Amire tekinthetünk úgy is, hogy ennyit spórol a családi költségvetés – mondta Szilvia.

– Szülni, szoptatni csak az anya tud, minden másra az apa is képes – vallja az előadó, aki hozzáfűzte, hogy ideális esetben a gyereket közösen vállalták a szülők. Az évezredes minták a megyében is egyre több háztartásban átalakulnak. És bár a szerepek sokszor összemosódnak, bizonyos határokat mégis érdemes megtartani.

– Akkor lesz meg az egyensúly a családban, ha mindenki kiveszi a részét. Ha anya kibillen, a családi rendszer is összedőlhet. A példamutatás mellett tehát a legfontosabb, hogy mi magunk is legyünk jól és megtaláljuk azt, hogy hogyan maradhatunk egyensúlyban magunkkal, kihasználva az „én-időt” – tanácsolta Galambosi Szilvia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában