Galériával

2020.02.01. 20:00

A Tisza Csernobiljára emlékeztek a szolnoki ülésen

Az ezredfordulón történt cianidszennyezés megmérgezte folyónkat, a Tiszát. A szörnyű katasztrófa óta február elseje a Tisza élővilágának emléknapja.

Szabó Lilla Laura

Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök is felelevenítette a történteket

Fotó: Csabai István

Húsz évvel ezelőtt, január harmincadikán este átszakadt egy bányászati cég cianidos zagytározójának töltése Romániában. Az ott felhalmozott százezer köbméternyi mérgező elegy a Tiszába jutott. A korábban nem látott mértékű ökológiai katasztrófa az élővilágra és a teljes térségre sorsfordító hatással volt.

Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök is felelevenítette a történteket
Fotó: Csabai István

Pénteken sokan elmentek a megyeszékhelyen, a Tiszai hajósok terén tartott huszadik évfordulós megemlékezésre. Az esemény végén a Tiszavirág hídról szórtak virágokat a folyóba. A szomorú események évfordulója alkalmából előadóülést is tartottak a városháza Hubay Ferenc dísztermében. Az eseményt a Magyar Hidrológiai Társaság szolnoki és szegedi területi szervezetének környezetvédelmi, vizesélőhely-védelmi és limnológiai szakosztálya szervezte.

A megyeszékhely polgármestere, Szalay Ferenc, aki már az események idején is betöltötte ezt a tisztséget, köszöntőbeszédében idézte fel az akkor átélt pillanatokat a pénteki emlékülésen.

– A romániai Nagybánya Szolnok testvérvárosa, igen jó kapcsolatot ápolunk. Ennek köszönhető, hogy már a tározó átszakadásakor tájékoztatást kaptunk tőlük. Szaniszló László akkori alpolgármester február elsején éjfélkor hívott, hogy nagy mennyiségű szennyező anyag került a vízbe. Így lehetőségünk volt felkészülni, reagálni – mondta. A polgármester az összefogás erejét, valamint a pontos tájékoztatás jelentőségét szintén kiemelte.

Szakemberekkel és érdeklődőkkel telt meg a szolnoki városháza díszterme a katasztrófa huszadik évfordulóján
Fotó: Csabai István

A következőkben dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is kifejtette gondolatait az egykori eseményekről.

– A múltban történteket a jövőnk helyes építésére használhatjuk fel. Megrázó újra felidézni az akkori pillanatokat, de szükséges és hasznos. Hiszen felelősségünk és kötelességünk az emlékezés. Az emberi összefogás és a természet helyreállító képessége pedig példaértékű. Tisztelet és megbecsülés jár mindazoknak, akik a teljes folyamatban részt vettek – zárta gondolatait. Kerek évfordulók évének nevezte az ideit dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár. Hozzátette, ennek keretében, az emlékezés mellett a megelőzési lehetőségek és a tudomány kapcsolatának fontossága is kiemelt szerepet kapnak.

– A Tisza-völgy Csernobil­jaként emlegetett esemény felborította az ember és természet kapcsolatát. Fontos emlékezni és felidézni a történteket, hiszen minden alkalommal újabb tanulságokat vonhatunk le – részletezte. Dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Biztosság elnöke szintén köszöntötte a résztvevőket. Szavaiban kitért a szakmai összefogás jelentőségére, valamint a természet páratlan öngyógyító képességére.

A továbbiakban az Amerikai Nagykövetségről egy kollégája magyarul olvasta fel Gina Kassem gondolatait, aki a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi, Tudomány és Technológiai és Egészségügyi Központ igazgatója. Az esemény szakmai előadásokkal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában