kártérítések

2020.02.11. 20:00

Megyénket elkerüli a börtönbiznisz

A tavalyi évben összesen százkét börtönkártalanítási ügy érkezett a Szolnoki Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportjához, melynek mintegy hatvan százalékát, összesen hatvanegyet kezdeményeztek ügyvédek. Ezek jelentős hányada egy debreceni ügyvédhez kötődik. Ám ezzel együtt is, az iparszerűen űzött „börtönbiznisz” egyelőre elkerüli a megyénket.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A magyar állam felfüggesztette egyes fogvatartottaknak megítélt kártérítések kifizetését. A bejelentést megelőzte Orbán Viktor miniszterelnök január közepén tartott évindító nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzott mondata: „Az emberek igazságérzetét nagyon zavaró ügy, hogy elítélt bűnözők az Európai Unió Bíróságának a döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának eredményeképpen, millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen!” – hangoztatta a kormányfő.

Hangos közfelháborodást váltott ki az a napvilágot látott tény, hogy a halálra vert olaszliszkai tanárember, Szögi Lajos lincselői közül már többen is milliós nagyságrendű kártérítést kaptak. Az elsőrendű vádlott ötmillió forintot, a hatodrendű hatmillió forintot kapott – a bírói indoklás szerint a rossz tartási körülmények miatt. Borzolta a kedélyeket a „battonyai rém” kártalanítása is, akit letöltendő életfogytiglanig tartó szabadságvesztésre ítéltek, mert kegyetlenül megkínozta és megölte fiatal áldozatát, ezek után két és fél millió forintot kapott a „rossz fogva tartási körülmények” miatt.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) vonatkozó közleménye szerint hasonló perek miatt további tizenkétezer kártérítési per van folyamatban. A tárca jelezte: ezidáig már több mint tízmilliárd forint kártérítést fizetett ki a Magyar Állam a pernyertes fogvatartottaknak. Az ez irányú kifizetett összeg hatvanegy százaléka ügyvédi számlákra érkezett – közölte az Igazságügyi Minisztérium. Mint írták: az IM feladata a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítások kifizetése, így évekre visszamenőleg rendelkezik adatokkal arról, hogy mennyi közpénzhez jutottak így az elítéltek.

Az origo.hu a vonatkozó ügyvédi irodák listáját is közzétette, hangsúlyozva, hogy a „börtönbizniszen” a fogvatartottak mellett a leleményes ügyvédek is gazdagodtak.

– Konzultáltam az igazságügyi miniszter asszonnyal, mondtam, hogy egy fillért se fizessünk, mert ez egy lehetetlen állapot. Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni! – idézte a miniszterelnök mondatait az országos média. Napokkal ezután Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára számolt be arról, hogy a magyar állam felfüggesztette egyes fogvatartottaknak megítélt kártérítések kifizetését.

Az ügyben megkerestük dr. Mosonyi Csaba ügyvédet, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara elnökhelyettesét, aki elmondta:

– Nincs tudomásom arról, hogy térségünkben „iparszerűen” foglalkozott volna bármelyik kollégám is hasonló ügyekkel. Akadtak ügyfelek részéről nekem is megkereséseim, de én ezekkel nem foglalkoztam. Vélhetően a Szolnoki Törvényszék bővebb információkkal rendelkezik ez ügyben.

Mosonyi Csaba javaslata után érdeklődtünk a Szolnoki Törvényszék sajtóosztályánál is. Dr. Tóvizi Ádám sajtótitkár a felvetéseinkre az alábbi tájékoztatást továbbította szerkesztőségünknek:

„A tavalyi évben összesen százkét börtönkártalanítási ügy érkezett a Szolnoki Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportjához, melynek mintegy hatvan százalékát, összesen hatvanegyet kezdeményeztek ügyvédek. A hatvanegy, ügyvéd által kezdeményezett börtönkártalanítási ügyből mindössze kettőt terjesztett elő Jász-Nagykun-Szolnok megyei székhelyű ügyvéd. Ez azt jelenti, hogy megyénkben „iparszerűen”, ezen ügyekre szakosodott ügyvéd 2019-ben nem volt. Árulkodó szám azonban, hogy az említett hatvanegy ügyből harmincnyolcat, azaz ezen ügyek több mint hatvan százalékát egyugyanazon debreceni székhelyű ügyvéd kezdeményezte” – informálta hírportálunkat a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában