ezüstkincs

2020.03.08. 15:30

Először mutatják be a kunmadarasi különleges leleteket

Több kilónyi, lengyel pénzekből álló éremleletet találtak két éve Kunmadaras határában, egy gabonasiló építése közben.

Hartai Gergely

Nagy Zsolt az éremlelet egy darabjával

Fotó: Hartai Gergely

Azóta kutatások egész sorát végezték el a zömében 16. századi éremegyüttesen. Tavaly pedig a krakkói Jagelló egyetem egyik vendégkutatója látogatott Szolnokra, hogy tapasztalataival segítse a Damjanich János Múzeumban zajló szakmai munkát.

– Tavaly nyár, vagyis 2019 júliusa óta lehetőségünk nyílt arra, hogy természettudományos vizsgálatokat végezzünk el. Ugyanakkor elkészítettünk egy kiadványt is, ami már elérhető a múzeum honlapján – beszélt a kutatás mostani állapotáról az intézmény régész-numizmatája. Nagy Zsolt elmondta, hamarosan az érdeklődők is megismerhetik a ritka vereteket. A témához kapcsolódó kiállításuk ugyanis április 29-től egészen augusztus végéig várja majd a látogatókat.

Megtudhattuk, a készülő tárlatban a kunmadarasi kollekción kívül több más, jórészt megyénkbeli, s egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lelet is látható lesz.

– Elsősorban a török kor éremleleteit mutatnánk be különféle címletekkel és különböző országokból származó pénzekkel. Cél, hogy érzékeltessük, milyen érmék fordultak elő a török kori Magyarországon, és mi mindent tudhatunk meg ezekből – zárta gondolatait a múzeum szakértője.

Nagy Zsolt az éremlelet egy darabjával
Fotó: Hartai Gergely

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában