otthontanulás

2020.03.29. 11:30

Hétköznapi eszközökkel oktatják a rajzot a szolnoki diákoknak

Elég nehéz olyan tantárgyat tanítani, ami „gyakorlati”, de sebaj ezt is ki kell próbálni! — vallja Tóthné Páncsics Edina, rajztanár.

házsé/szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

— Ezért olyan feladatokat próbálok kitalálni a diákoknak, melyek érdekesek lehetnek számunkra, melyből vizuális látásmódjuk fejlődik a tanár személyes jelenléte nélkül is. Végig gondolom, hogy otthon mi mindent lehet, milyen eszközeik vannak, a papíron ceruzán kívül. Cél, hogy a résztvevő képes legyen vizuálisan kifejezni önmagát és a kreativitásán keresztül egyedi, akár „művészi képeket” létrehozni — mondja a Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Gimnáziuma Művészeti Szakgimnáziuma és Alapfokú Művészeti Iskolájának pedagógusa.

Fotó: Beküldött fotó

Az első feladat a vizuális napló, majd a profilkép elkészítése volt.

— E-mailen, üzenetben érkeztek a jobbnál jobb alkotások, amelyekben a nap történéseit, a napszak hangulatát, a pillanatok élményét örökítették meg. Izgalmas dolog csupán színekkel kifejezni magunkat. A diákok sajátos eszközökkel alkották meg az egyéni profiljukat, melyben gondolataikat összegyúrva egy kép erejében mutatkoznak be. Természetesen a tanárok képei se maradtak megműveletlenül. Tüneményes alkotások kerültek ki a kezeik közül — árulta el Edina.

A pedagógus hozzátette, a rajzolás reflexe erős a fiatalok korosztályában, gyakran lapfirkálásba merül egy-egy unalmasnak tűnő tanóra. A jelen helyzetben pláne szívesen moccannak ki a kötelező feladathegyek mögül. Várják az ötleteket, szívesen ugranak akár kacifántos kihívások elé is.

— Legutóbb például egy „környezeti színkört” kértem a gyerekektől, s jött is zokniszínkör, legószínkör, hajgumiszínkör, stb... Nagyon kreatívak voltak! Legközelebb kávéval festünk, közben pedig olyan szendvicseket készítünk majd, melyeken híres festmények jellegzetes motívumai jelennek meg. Sajtból, uborkából, felvágottból, ami épp van otthon. Nagyon várom a különleges megoldásokat, és természetesen ezeket dokumentáljuk majd fotókkal, videóval — emelte ki a rajztanár.

Fotó: Beküldött fotó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában