Dolly Hopkins

2020.03.17. 11:30

Kémkedett, vagy csupán áldozat volt a tiszabői táncosnő?

Sokak előtt ismert Mata Hari, a kémként elhíresült, majd a franciák által kivégzett holland táncosnő története.

Szathmáry István

Dolly Hopkins esküvőjén készült felvétel Szófiából. Az álló sorban balról a harmadik Pretsch Erzsébet, mellette férje, Aram Takvorjan, a Dohánytröszt elnöke áll

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

Egy, a megyei levéltárban található dosszié szerint, melyre Bojtos Gábor főlevéltáros hívta fel a figyelmet nálunk is volt hasonló história. Hősnője, a tiszabői származású Dolly Hopkins, más néven Pretsch Erzsébet is kémkedés vádja miatt fejezte be idő előtt földi pályafutását.

A szibériai Mariinsk kényszermunka-táborából hazatért magyarok emlékei között maradt ránk egy fiatal, feltűnően szép magyar nő képe. Mindenki szerette a táborban, s ottani fellépései mellett, amikor hajába piros-fehér-zöld szalagot kötve csárdást táncolt a foglyoknak, karácsony estéjén a férfi és női tábort elválasztó kerítésnél szaloncukorral és pogácsával kínálta honfitársait. A foglyok vele együtt dúdolgatták a Mennyből az angyal otthonukra emlékeztető sorait. Ez a műsor volt az utolsó állomása egy szép táncosnő ígéretesen induló, de tragikusan végződő történetének.

Dolly Hopkins esküvőjén készült felvétel Szófiából. Az álló sorban balról a harmadik Pretsch Erzsébet, mellette férje, Aram Takvorjan, a Dohánytröszt elnöke áll
Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

Pretsch Erzsébet karrierje, ahogy Bojtos Gábor összefoglalta számunkra, Budapestről indult, de szülei, Mathuny Alojzia és Pretsch Vilmos eredetileg Tiszabőről költöztek a fővárosba. Lányuk szépsége és tánctudása már tizenhat éves korában feltűnést keltett, így a később a budapesti Kamara Varietét üzemeltető Skuts Béla szervezésében hamarosan Nyugat-Európában turnézott. Hazatérése után ő lett a Kamara Varieté sztárja, akiről így áradozott a korabeli sajtó: „…az új műsor középpontjában az eddigi receptnek megfelelően ezúttal is a pálmatestű Dolly Hopkins áll. Táncaival, megjelenésével, kosztümjeinek rafinériájával ő a műsor főmágnese és fődeleje. Táncai mélyről jövő átélést, a tánc leglelkével való eggyé olvadást idéznek”.

Dolly Hopkins a háború alatt már a Fővárosi Operettszínházban is fellépett, ahol Kiss Manyival, Gombaszögi Ellával, Déri Sárival együtt szerepelt. Bulgáriai útja során 1942-ben ismerkedett meg a „szófiai dohánykirállyal”, Aram Takvoriannal, aki feleségül vette. Bulgáriával kapcsolatban bukkant fel először a kémkedés gyanúja vele kapcsolatban, s állítólag a házasságával járó bolgár állampolgárság mentette meg a kiutasítástól. Ebből mi az igazság, már nem tudni. Akkoriban sem volt ritka a házasság szép táncosnők és tehetős férfiak között, de valóban lehetett más is a háttérben.

Ujszászy István tábornoknak, Horthy kémfőnökének az ÁVÓ fogságában írt visszaemlékezéséből tudjuk, hogy a magyar hírszerzés bel- és külföldön is széles kémelhárító és hírszerző hálózattal rendelkezett. A tábornok ügynöklistáján szerepelt egy másik mulató táncosnője is, tehát ebben a műfajban is voltak beépített emberek. Ez érthető, hiszen egy szórakozóhely, ahol sok ember megfordul, s könnyen megoldódik bárki nyelv, ideális terep a hírszerzés számára.

Dolly Hopkins fénykorában készült arcképe
Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

A történet folytatása is a gyanú mellett szól, ugyanis Pretsch Erzsébet 1944 végén, amikor Budapest körül bezárult a gyűrű elindult Nyugat felé, s útközben Pilisvörösváron egy német magánautóban fogták el az oroszok. Emellett egy négy évvel későbbi újságcikk, illetve levéltári iratok is kémtevékenysége mellett szólnak, csupán az a kérdés, hogy ezt kinek az érdekében tette. Ugyanis az 1945-ben hazahozatala érdekében írt kérvényben a németek elleni, míg 1948-ban a németek melletti tevékenységéről olvashatunk. Bár részben zsidó származása – apját a nyilasok ölték meg – az utóbbi ellen szól, a túlélés reményében ez sem zárható ki.

Anyja a háború után a magyar külügyminisztérium segítségét kérte lánya Szibériából történő hazahozatala érdekében, amihez egy, a németellenes magyar ellenállási mozgalom Zákonyi Sándor és Ferenczy József által aláírt igazolását is mellékelte. Ebben az állt, hogy Dolly Hopkins 1943 óta állt velük összeköttetésben azzal a feladattal, hogy német tisztektől információkat szerezzen a baloldaliak és a faji üldözöttek ellen tervezett intézkedésekről.

A Kamara Varieté a Teréz körúton. Dolly Hopkins sikereinek egyik színhelye
Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Bár anyja minden követ megmozgatott leánya hazahozatala érdekében, nem járt sikerrel. A magyar külügyminisztérium ugyan kérte a Szövetséges Ellenőrző Bizottságtól az ügy kivizsgálását, de 1946. május 2-án ez a máig fennmaradt megjegyzés került Dolly Hopkina, más néven Pretsch Erzsébet aktájára: „Sebestyén Követ Úr utasítása szerint az ügy nem alkalmas arra, hogy abban interveniáljunk.”

Pretsch Erzsébetet 1945 májusában tíz év javító-kényszermunkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a 46. hadsereg hadbírósága, melyet már nem töltött le. Az egykor Európa-szerte ünnepelt gyönyörű táncosnő földi maradványait 1952. október 9-én, harmincévesen fogadta magába Szibéria fagyos földje. Talán soha nem fog kiderülni, hogy kém volt-e valójában, s ha igen, kinek az érdekében. Ahogy azóta Mata Hari, igazi nevén Margarete Zelle esetében is valószínűsíthető, hogy valójában nem volt több egy, a történelem malmába került balszerencsés asszonynál, ennek feltételezését nem tagadhatjuk meg teljesen Dolly Hopkinstól sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában