Frissítve/Koronavírus

2020.03.24. 17:30

Kényszerpihenőjüket töltik a szolnoki Szigligeti művészei

Szinte elsőként zártak be a színházak a veszélyhelyzet miatt, a színházi dolgozók már múlt hétfő óta otthon várják a koronavírus-járvány végét. Hogy mivel foglalják el magukat a Szigligeti Színház művészei, az most cikkünkből kiderül.

Molnár-Révész Erika

Barabás Botond a kényszerpihenő alatt lányait is bevonja a napi testmozgásba

Forrás: Beküldött fotó

– Kora reggel, amikor még nagyon kevesen voltak az utcákon, futottam egyet a gáton, hiszen nekünk, színészeknek ilyenkor sem szabad elhagynunk magunkat. Mióta élesedett a helyzet, és az időjárás megengedi, azóta inkább a gyerekekkel trambulinozok az udvaron – válaszolta kérdésünkre Barabás Botond színész. Mint mondta, most olyan dolgokra jut ideje, amikre eddig nem.

– A családdal együtt lenni, olvasni, egy picit megnyugodni. Sajnálom, hogy ezt most egy szörnyű helyzet miatt tudjuk megtenni, de közben azért, ha egy kicsit pozitívan nézzük, valamilyen szempontból pótolni tudok olyan dolgokat, amelyek eddig a nagy hajtásban kimaradtak. Mindeközben természetesen mélyen együtt érzek azokkal a kollégákkal, akik nehéz helyzetbe kerültek a színházak bezárása miatt – tette hozzá.

Barabás Botond most pótolja be a munka miatt kimaradt perceket lányaival
Fotó: Beküldött fotó

– Először is elolvasom azokat a könyveket, amelyeket eddig nem volt időm, és egyre csak halmozódtak – tudtuk meg Radó Denise színész-rendezőtől. – Készülök a Kőműves Kelemen című darab megrendezésére, és végre rendet rakok a lakás azon zugaiban, ahol eddig nem sikerült. Emellett nagyon sok olyan emberrel tudok most telefonon vagy számítógépen keresztül beszélgetni, akikkel eddig nem, mert napközben elszaladt az idő. Vagyis, most a barátaimra is több időt tudok fordítani – számolt be mindennapjairól a művésznő.

A színház rangidős színésze, Karczag Ferenc éppen főzött, amikor elértük telefonon.

– Nem unatkozom, feltalálom magam. Ameddig elolvasom a koronavírusról szóló legújabb híreket, eltelik a fél nap. Ma Dávid fiam ment el a boltba, ő szerzi be mostanában az élelmiszert. Igyekszem vigyázni magamra – szögezte le.

Eközben kollégája, Molnár László szülőként az online oktatás világában próbál helytállni.

– Kislányom, Rozika első osztályos, most tanul írni, olvasni, számolni. Nagy kihívás ez nekem, hiszen a modern technika nem az erősségem, de igyekszünk mindenben együttműködni a tanító nénikkel. Emellett kihasználva a kényszerpihenőt, próbálnék felkészülni új, önálló estekre, verseket tanulok majd, valamint a későbbi rendezésemet is igyekszem előkészíteni – sorolta teendőit a színész-rendező.

Édesanyját is sikerült meggyőznie

Míg párja otthonról dolgozik, addig Horváth György, a Szigligeti Színház színésze ha csak teheti, a kertben foglalja el magát Holt-Tisza-parti otthonában.

– Ilyenkor én már elkezdem a tavaszi kerti munkákat, így eddig ezzel foglalkoztam. Idén is lefestettem a csónakot, azzal a különbséggel, hogy most nem mentem el a boltba festéket venni, hanem az otthon talált maradékokat öntöttem össze: fehéret, zöldet, feketét, és ebből lett egy érdekes kék. Feltűnő, az biztos!

– 79 éves édesanyám százharminc kilométerre lakik tőlem, Solton. Nagy nehezen sikerült vele megértetnem, hogy nem lehet most elmászkálnia otthonról, szerencsére kertes házban él. Hétfőn vittem neki egy nagy adag élelmiszert, hogy ne kelljen boltba járnia – mesélte a színész.

FRISS:

Amíg a színészek kivártak, a színházban a kulisszák mögött már javában zajlottak az online próbák előkészítő munkálatai.

– Várhatóan április első hetétől megkezdjük a Kőműves Kelemen és az Egy csók és más semmi olvasó- és énekpróbáit, melyeket természetesen mi is interneten keresztül tartunk majd. Bízunk benne hogy ennek segítségével a következő évadban színpadra tudjuk állítani a zenés darabokat, dolgozóink már nagyon várják hogy újra munkába álljanak – tájékoztatta hírportálunkat Magyar Tivadar, a színház jogi képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában