A fényszarui állatotthonban nem állt meg az élet a nehéz időben

A Kutyaszív Alapítvány állatotthonában a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben is folyamatosan gondoskodnak a mentett kutyák ellátásáról, szocializációjáról. Az állatvédők aggódnak, hogy a betegségtől félve, megfelelő információk hiányában egyre több felelőtlen ember teszi utcára házi kedvencét. Rudas Aranka, az alapítvány elnöke néhány tévhitet eloszlatott a koronavírussal kapcsolatban.

Illés Anita

Rudas Aranka szerint sok időre, törődésre és szeretetre van szükség ahhoz, hogy megtalálják az utat a sérült kutya lelkéhez

Fotó: Gémesi Balázs

Öt éve működik a város külterületén, egy erdő közepén a Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány menhelye, mely ötven kutya elhelyezésére alkalmas. Az alapítványnak a hatvani, a kerekharaszti és jászfényszarui önkormányzattal van szerződése arra vonatkozóan, hogy a településeken megtalált kóbor ebeket befogadja. Az állatotthonban jelenleg majdnem telt ház van.

Megérkezésünkkor már javában zajlott az udvaron a délelőtti csoportos foglalkozás, ami jelentősen hozzájárul a kutyusok megfelelő szocializációjához.

– A nagy udvar igazi játszótér, ahol a kutyáink naponta több órát szabadon tartózkodnak a falkavezér, vagyis a telepvezető jelenlétében – avat be a menhely mozgalmas életébe Rudas Aranka állatvédő.

– Tapasztalataink szerint az az eb jár jól, aki elfogadóvá, alkalmazkodóvá válik társai körében. Ez persze nem mindegyik négylábúnál megy könnyen, hiszen rengetegen jönnek rossz körülmények közül, betegen. Sok időt, törődést és szeretetet igényel, hogy megtaláljuk az utat a sérült kutya lelkéhez. A közös játékok és foglalkozások eredményeként idővel az emberekkel szemben is nyitottak lesznek – mutatott rá a szocializáció fontos szerepére Rudas Aranka, a Kutyaszív Alapítvány elnöke.

A lelkes állatvédőt a menhelyen két munkatársa, Szűcs György és Deák Ferenc segíti. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobb ellátást kapják a négylábúak. A járványügyi helyzet miatt önkéntesek most nem jöhetnek a telepre. A nehéz időszakban a befogadott ebek etetését nagyáruházak felajánlásaiból és egy osztrák alapítvány konzerv- és tápadományából próbálják átvészelni.

A vírussal kapcsolatban számos tévhit terjed, sok gazdában felmerül a kérdés, kedvenceink lehetnek-e hordozók.

– A koronavírusnak számos fajtája van és ebből adódóan megtévesztő információk terjednek. Jelenlegi ismereteink szerint a kutyák, macskák nem fertőződhetnek meg az emberre veszélyt jelentő COVID-19-cel, ők ugyanis nem vírusgazdák. A koronavírusnak létezik olyan típusa, ami az állatokra jelent veszélyt, de az nem azonos az emberi koronavírussal – szögezte le az állatvédő.

Felhívta a figyelmet a higiéniai szabályok betartására. Ha például egy családban van fertőzött személy, és ráviszi a kutya vagy macska szőrére a koronavírust, az állat nem lesz beteg. De ha más szintén simogatja, puszilgatja a kutyát, akkor ő megbetegedhet. Séta után ajánlatos fertőtlenítő kendővel áttörölni a kutya szőrét, mancsát.

Megújult a hely

A Kutyaszív Alapítvány menhelye nemrég pályázati forrásból megújult. Ez azért jelentős, mert a magántőkéből létrehozott, tízéves alapítvány még soha nem nyert pályázati támogatást. Ennek keretében külsőleg felújították a nyolc kennelből álló úgynevezett „gyengélkedő” épületét, ahol a beteg ebek gyógyulnak. Új kerítést építettek, kicserélték a szennyvízelvezető perforált lemezét. Egy másik, az Agrárminisztérium által meghirdetett pályázaton pedig ebek ivartalanítására nyertek támogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában