foglalkoztató

2020.04.02. 07:00

A neten folyik az óvodásélet is a megyében

Ezekben a napokban leginkább otthon vagyunk. A felnőttek home office-ban dolgoznak, a diákok digitális órákon tanulnak… De mit csináljanak az ovisok?

Rimóczi Ágnes

Gillich Barbara Éva nagykörűi ovis óriási örömmel fogadta az óvónőktől kapott foglalkoztatócsomagot

Forrás: Beküldött fotó

Jó hír, hogy róluk sem feledkeznek meg, az óvónők lehetőségek szerint foglalkoztatják a legkisebbeket is.

– Nagyon megörültünk a foglalkoztató­csomagnak, amit az óvónők juttattak el hozzánk. Nagy meglepetés volt a gyerekeknek, amikor megtalálták a kapura felakasztva – mondta el a nagykörűi Gillich Zoltánné. – Barbi lányom szinte repdesett az örömtől, de a kisebb, Viki – aki majd csak szeptemberben kezdi az ovit – is nagyon örült a füzeteknek – tette hozzá az édesanya, aki hálás az óvoda dolgozóinak, hogy a kialakult nehéz helyzetben is gondolnak a gyerekekre.

Gillich Barbara Éva nagykörűi ovis óriási örömmel fogadta az óvónőktől kapott foglalkoztatócsomagot
Fotó: Beküldött fotó

– Az előírásokat betartva, a találkozások számát csökkentve, a kapukra akasztották fel a foglalkoztatócsomagokat a kollégáink – mondta el érdeklődésünkre G. Nagyné Récsányi Zsuzsanna. A nagykörűi Cseresznyevirág Katolikus Óvoda vezetője kiemelte, ez az egyik „intézkedés” volt a sok közül, amiket ezekben a napokban valósítanak meg.

– Online kapcsolatot alakítottunk ki a szülőkkel a gyermekek otthoni hasznos és tartalmas időtöltésének biztosítása érdekében. Jó szolgálatot tesz most ehhez a legismertebb közösségi oldal, ott az intézményünk privát csoportja. Ezen keresztül elérjük a szülőket a fontos információkkal, de töltünk fel ide kültéri, beltéri játékötleteket, mozgásformákat, amiket gyakorolni lehet, meséket – sorolta az óvodavezető.

G. Nagyné Récsányi Zsuzsanna kiemelte, kollégáival továbbra is dolgoznak. Hetente többször internetes értekezletet tartanak a kapcsolattartás, az anyaggyűjtés és az intézményi feladatok megvalósítása érdekében. Mindezek mellett az elméleti feladatokon túl, a gyakorlati tevékenység sem szorul háttérbe, az óvónők, gondozók saját otthonukban javítják az óvodai textíliákat, új mesepárnákat, játékokat, babzsákokat varrnak, ráadásul maszkokat is készítenek.

Hozzájuk hasonlóan természetesen a legtöbb óvoda foglalkoztatja az óvodásait. A kőteleki Szent Kinga Katolikus Óvoda Facebook-csoportja is bővelkedik feladatokban, a szülők szívesen mutatják meg, hogyan versel, énekel a csemetéjük, vagy éppen milyen rajzokat készítettek otthon. És persze számos országos csoportban is jó ötleteket osztanak meg az idő tevékeny, hasznos és szórakoztató eltöltésére.

Sok szülőben az is felmerül, hogy hogyan tájékozódhatnak az óvodákról a beiratkozást megelőzően. A szolnoki lehetőségekkel kapcsolatban Szamosfalviné Törőcsik Ibolya válaszolt kérdésünkre. A Szolnok Városi Óvodákban hagyományosan a beiratkozás minden év május hónapjában valósul meg. Ezt megelőzően „Ovi-kukucska” néven betekintést biztosítunk minden tagintézményünkben az érdeklődő gyermekek és szüleik számára.

Ez az év most más, hiszen a járvánnyal kapcsolatos intézkedések a rendezvényeket nem támogatják – természetesen jogosan. Ezért elmarad az „Ovi-kukucska”. A szülők az intézmény honlapján tájékozódhatnak a tagintézményeinkről, azok előnyös különbözőségeiről. A beiratkozással kapcsolatos aktuális információkat közzé fogjuk tenni a Szolnok Városi Óvodák honlapján, illetve tájékozódhatnak a szülők a város honlapján – mondta el az intézmény általános igazgatóhelyettese.

Online gyermekfelügyeletet vállal

Online gyermekfelügyeletet vállal a szolnoki Család és Karrierpont óvodapedagógusa.

– Úgy gondoltam, ez a lehetőség sok otthonról dolgozó, vagy csak fél órányi nyugalomra vágyó anyukának jó lehet. A mai online világban megoldható, hogy a gyerkőc egy arra alkalmas eszköz előtt ülve élőben beszélgethet egy óvónővel – vélekedik Kissné Ádám Ágnes ötletgazda. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy az ovis korosztályt nem mindig lehet úgy lefoglalni, hogy ne kelljen instruálni, vagy vele együtt játszani, így bárkinek segítség lehet ez a típusú foglalkozás.

– A tervek szerint akár három-négy gyerek is részt vehet egy-egy alkalmon – tette hozzá az ötletgazda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában