Telefonon rendelnek a háziorvosok Szolnokon

A koronavírus-járvány az orvosi alapellátás eddig megszokott rendjét is átírta. A betegeket arra kérik, először telefonon hívják orvosaikat, és csak abban az esetben menjenek el a rendelésre, ha feltétlenül szükséges, de lehetőleg akkor is előzetes egyeztetés után.

Molnár-Révész Erika

Dr. Hoksári László háziorvos védőfelszerelésben fogadja azokat a pácienseket, akikkel nem elég telefonon egyeztetni

Fotó: Mészáros János

A tapasztalatok szerint csak kevesen keresik fel a rendelőket, ahol a központi ajánlás szabályai szerint engedik be és vizsgálják a betegeket.

– Telefonon fordulhatnak először hozzám a szülők, alaposan kikérdezem őket a tünetekről. Fotókat, videókat is tudnak küldeni. Csak ritkán szükséges a fizikai vizsgálat – mondta Dr. Orosz Ágnes házi gyermekorvos. A szolnoki házi gyermekorvos telefonja szinte egész nap csörög, hiszen rendelési időn túl is fogadja a szülők hívásait. Míg rendelési időben tizenöt-húszan, addig rendelési időn túl még legalább tízen keresik naponta. Azt mondta, a járvány kitörése óta a rendelőbe csak nagyon kevesen mennek be.

A kötelező oltások miatt fel kell keresni az orvost

– Nem sok, heti két-három páciensem van. Mivel a gyerekek most nem járnak közösségbe, kevésbé fertőződnek. A rendelőt leginkább a kötelező oltások beadása miatt keresik fel. Az ajtó zárva van, a váróban csak egyesével és annyi ideig tartózkodnak, ameddig kezet mosnak, és bejönnek a vizsgálóba. Egy gyerekkel kizárólag egy kísérő jöhet – sorolta az óvintézkedéseket.

Dr. Hoksári László háziorvos védőfelszerelésben fogadja azokat a pácienseket, akikkel nem elég telefonon egyeztetni
Fotó: Mészáros János

– A betegek nagyon komolyan veszik az otthonmaradást, inkább telefonon kérik a recepteket – osztotta meg a járvány időszakával kapcsolatos tapasztalatait Dr. Hoksári László háziorvos, az orvosi kamara területi alelnöke. Hozzátette: a kisebb egészségügyi panaszokat is ezzel a módszerrel kezelik, akiket nem sikerül megnyugtató módon diagnosztizálni, felkeresik a rendelőt. Persze nem a szokásos módon zajlik az ellátás.

Csak egyesével engedik be az utcáról a betegeket

– A váróterem zárva van. Úgy oldjuk meg a rendelést, hogy közvetlenül az utcáról engedjük be a betegeket a rendelőbe – addig kint várakoznak. Ha szükséges, széket is ki tudunk adni, de eddig erre nem volt példa. Naponta tíz alatt van azon páciensek száma, akiket kénytelenek vagyunk a rendelőbe beengedni, őket teljes védőfelszerelésben vizsgálom. Ebben a számban benne vannak azok, akik gyógyászati segédeszköz receptért fordulnak hozzánk, ugyanis azok még nem válthatóak ki az elektronikus térből – mondta a háziorvos, aki azt is elárulta, nem hogy rövidült a rendelési idő, hanem hosszabbodott a telefonos konzultációk miatt, melyből akár ötvenet is lebonyolítanak egy nap alatt. Ezeket az eseteket ugyanis ugyanúgy be kell vinni a számítógépes rendszerbe, mintha az illető megjelent volna a rendelésen.

Szükség esetén időpontot egyeztetnek a pácienssel

Szolnokon huszonnyolc felnőttháziorvos és tizenhét házi gyermekorvos látja el alapellátásban a lakosokat.

– Mind a felnőttháziorvosi, mind a házi gyermekorvosi ellátás esetén a lakosoknak először telefonon, vagy elektronikus úton kell felkeresniük az orvosokat, akik telefonon tájékoztatják a betegeket a teendőkről. Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási programon keresztül felírják a receptet, szükség esetén időpontot adnak, amikor személyesen felkereshetik őket a betegek. A házi gyermekorvosi ellátásban a tanácsadás és a védőoltások beadása nem maradhat el, azok előre ütemezetten, szintén az orvossal egyeztetett időpontban történnek – tájékoztatta hírportálunkat Zornánszki Ildikó, az Egészség és Családügyi Osztály osztályvezetője.

Az ügyeleti ellátás előtt is érdemes tárcsázni

A felnőttháziorvosi és házi gyermekorvosi központi ügyelet Szolnokon a Hetényi Géza Kórház belgyógyászati épületének földszintjén fogadja a betegeket hétköznap este hét órától reggel hétig. Szombaton, vasárnap, ünnep és munkaszüneti napokon reggel hét órától másnap reggel hétig látják el a pácienseket.

– A járványügyi helyzet miatt az ügyelet területén betegek nem várakozhatnak, az épületen belül egyszerre csak egy felnőtt, valamint egy gyermek beteg és egy kísérője tartózkodhat, várakozni az ügyelet épülete előtt, a szabad levegőn lehet – válaszolta kérdésünkre Zornánszki Ildikó, az önkormányzat Egészség és Családügyi Osztályának vezetője. Hozzátette: ebben az esetben is javasolt először felhívni az ügyeletet az 56/503-603 telefonszámon, és ha lehetséges, távkonzultációt igénybe venni. Amennyiben az ügyeletes orvos a panaszok alapján személyes konzultációt javasol, egyeztetik az időpontot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában