A házhoz szállítás enyhíti az értékesítési gondokat Jászberényben

A járványhelyzet és a korlátozó intézkedések bevezetése miatt kevesebb a vásárló a jászberényi piacon. Az árusok a forgalom jelentős visszaeséséről számoltak be. A Jász Piacért Egyesület igyekszik segíteni, hogy újra egymásra találjon a fogyasztó és a helyi termelő. Közülük többen házhoz szállítják a friss, szezonális zöldség- és gyümölcsféléket.

Illés Anita

Simon Ferenc hagymát és burgonyát árul, a járványhelyzet miatt jelentősen visszaesett a forgalma

Fotó: Gémesi Balázs

A veszélyhelyzet kihirdetése óta kevesebb a vásárló, mérséklődött a megszokott forgatag és nyüzsgés a berényi piacon. Ezt jelzi az is, hogy ottjártunkkor könnyen találtunk parkolóhelyet. Több helyen tájékoztató táblák hívják fel az árusok és vásárlók figyelmét a higiéniai szabályok és korlátozó intézkedések betartására.

– A koronavírus miatt minden megváltozott – kezdte a jászfelsőszentgyörgyi Nagy István őstermelő, aki már tizenhét éve értékesít a piacon.

– Azt tapasztalom, hogy az emberek maradéktalanul betartják a szabályokat, megértően viselkednek, és együttműködnek. Sokan tehát maszkot viselnek, és a standok előtt sorban álláskor betartják a megfelelő távolságot. Nem fogdossák össze a termékeket, csak a kiválasztott portékát veszik kézbe. Kevesebb a vásárló, így a forgalom is jelentősen visszaesett, gyakorlatilag a felére csökkent, ami súlyosan érinti a termelőket – részletezte Nagy István.

Hetvenöt százalékos készültségnél tart a jászberényi piac felújítása
Fotó: Gémesi Balázs

A vegyszermentes zöldségféléket termelő árus hozzátette: nem igazán jellemző, hogy a vásárlók házhoz mennek a termékért, ám egyre több gazdálkodó viszi házhoz, közvetlenül a fogyasztóhoz a friss zöldséget és gyümölcsöt. A házhoz szállítás pillanatnyi megoldást jelenthet a nehéz helyzetben az értékesítési nehézségek enyhítésére. A forgalom hasonló arányú csökkenéséről számolt be Simon Ferenc jászberényi őstermelő is.

– Annak, aki igényli, főként ősszel, nagyobb mennyiségben, már évek óta házhoz viszem a burgonyát. Régen jellemző volt, hogy az emberek egyszerre több tíz kilót megvettek egy-egy termékből. Ma már ez nem gyakori – tette hozzá.

Simon Ferenc hagymát és burgonyát árul, a járványhelyzet miatt jelentősen visszaesett a forgalma
Fotó: Gémesi Balázs

Horváth Krisztina jászberényi őstermelőt a járványhelyzet késztette arra, hogy házhoz szállítással próbálja meg helyben eladni a portékáit. Elmondta, hogy a család által megtermelt finomságokat a hetvenöt éves anyósa árulta, ám a járványhelyzet miatt őt semmi esetre sem engedik a piacra. Más értékesítési lehetőséget keresett, ezért a közösségi oldalon kínálta az eladásra váró retket. Meghatározta azt a minimális mennyiséget, amit kiszállított a jászberényi fogyasztóknak. Próbálkozása sikeresnek bizonyult, gyorsan fogyott az áru. Kezdődik az eperszezon, a közkedvelt gyümölcsöt is hasonló formában szeretné értékesíteni.

Néhány hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a felújítási munkálatok miatt több árus és vásárló elpártolt a piaci értékesítéstől, illetve vásárlástól Jászberényben. A Jász Piacért Egyesület igyekezett összefogni a megmaradt termelőket, és visszacsábítani a vásárlókat.

Csomor Imre, az egyesület elnöke elmondta, hogy a vírushelyzet újabb kihívás elé állította a közel harminc kistermelőt tömörítő civil szervezetet. A nehéz időszakban az interneten segítik, hogy a minél kevesebb vegyszert tartalmazó szezonális zöldség- és gyümölcsféle eljusson a fogyasztóhoz. A jövőben pályázati forrásból több olyan közösségépítő kezdeményezést terveznek, ami segíti az értékesítést és a termelők elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában