minősítő vizsgák

2020.05.13. 11:30

Kétszáznál is több megyebeli pedagógust érint a halasztás

Az emberi erőforrások minisztere a közelmúltban hozott határozatot a pedagógusok minősítő vizsgáinak felfüggesztésével kapcsolatban.

Szabó Lilla Laura

Az Oktatási Hivatal korábbi adatai szerint tavaly országosan több mint tizenkilencezren jelentkeztek a 2020. évi minősítésekre. Az eljárások a pedagógus-életpályamodell részét képezik, a különböző szintek elérése a jövedelmekben is megmutatkozik. Egy pályakezdő nevelő gyakornokként végzi munkáját, sikeres vizsga esetén kerül a Pedagógus I. kategóriába. Ebből a besorolásból legalább hat év szakmai munka után, saját kezdeményezésére vehet részt minősítő eljárásban.

További fokozatok még a mesterpedagógus és kutatótanár. Ezek esetében még magasabb fizetési kategóriába kerülnek a minősített pedagógusok. A kutatótanár fokozat megszerzését doktori végzettséghez is kötik. A legtöbben egyébként a Pedagógus II. besorolási fokozat elérését célzó minősítési eljárásra jelentkeztek. A koronavírus előidézte helyzet azonban indokolttá tette a halasztást.

Az Oktatási Hivatal arról tájékoztatott, hogy megyénkben ez 88 intézmény 213 pedagógusát érinti. Ám a határozat alapján a felfüggesztett eljárásokat a 2020/2021-es tanév végéig kell lebonyolítani. Az Oktatási Hivatal a tervek szerint 2020 őszén szervezi újra a minősítéseket. További tudnivaló még, hogy a pedagógus I. fokozatot célzó minősítési eljárások esetében a gyakornoki idő az eljárás végéig meghosszabbodik. Amennyiben a minősítési eljárás 2021 elején történik, a pedagógust – sikeres minősítés esetén – visszamenőlegesen, 2021. január 1-jétől megilleti a magasabb besorolási fokozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában