vidámabb környezet

2020.06.27. 11:30

A természet csodáit festették a szolnoki kórház falaira

Levendulák, színes felhők, kaktuszok és virágok. Különleges motívumokkal díszíti négy festő lány a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Rendelőintézet hétemeletes épületének negyedik emeleti folyosóját. Az ötleteket közösen dolgozzák ki, leginkább nyugtató színeket, például zöldet és lilát használnak.

P. Pusztai Nóra

Önkéntesek segítségével szépülnek meg a Hetényi Géza kórház folyosói. A négyszáznyolc ágyas épület negyedik emeletén dolgozik a négy fiatal lányból álló önkéntes csapat, akik nemes feladatot, a folyosók díszítését vállalták. Az alapanyagot a kórház biztosítja, így a lányok keze nyomán különböző motívumok, virágok és állatok kerülnek a falakra.

– Felkerestem az intézmény vezetőségét, és jelentkeztem a feladatra – mondta Sűrű Emma, az önkéntesek koordinátora. – Úgy gondolom, minden ember megérdemli, hogy ne rideg közegben gyógyulgasson, hanem ha kórházba kerül, otthonosabban érezze magát – hangsúlyozta a fiatal lány.

– A cél, hogy picit vidámabb legyen a környezet – vágott közbe Bugyi Viktória, aki szerint sok ember hirtelen kerül az intézménybe, ahol sokszor nyomasztó miliő veszi körül.

A gyors gyógyulás érdekében a lányok megnyugtató színeket és mintákat választanak. Sokat használják a zöldet és a lilát, a természet szépségeit.

Sűrű Emma (balra) és Bugyi Viktória nagy kedvvel vetette bele magát a kórház kopár falainak kicsinosításába
Fotó: Fodor Orsolya

– Leginkább portrékat festek, intenzív színvilággal, saját stílusban. Bár festészetet tanultam, de ilyen nagy falfelületen nem dolgoztam még, nehéz is kitölteni a teret. Amikor először bejöttem, körbenéztem, nem is tudtam hogyan fogjak hozzá. Nekiálltam a levenduláknak, aztán az egyik ötlet hozta a másikat – részletezte a kezdeteket Sűrű Emma, majd hozzátette, hogy társaival közösen dolgozzák ki a felmerülő ötleteket.

A festőkből, grafikusból, szobrászból álló brigád tagjainak különböző a stílusa, összehangolják a terveket, hogy a képek illeszkedjenek, a színek passzoljanak egymáshoz.

– Kitaláltuk, hogy minden szoba bejárata melletti fal más-más témát öleljen fel. Az osztályra bekerülő időseknek nem a kis számokat kell figyelni, hanem elég megjegyezni a szoba jellegzetes díszítését.

– Azért élek, hogy fessek – emelte ki Emma, aki lelkesen koordinálja a négy lányból álló önkéntes csapatot.

Közösségépítésre is jó a festés

Bugyi Viktória és Sűrű Emma bár néhány napja ismerték meg egymást, beszélgetésünkkor mégis kiegészítették a másik gondolatait.

– Mindannyian könnyen barátkozó típusúak vagyunk. Egyébként is, ha az emberek több órára össze vannak zárva, akkor megnyílnak egymás előtt, így ez a munka nem csak közösségi érdek és tapasztalatgyűjtés, hanem jó buli is – összegezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában