Videóval

2020.06.03. 07:00

Rendszeresen érik atrocitások a közútkezelő megyei alkalmazottait

Az egész országon végigsöpört az a sokkoló videó, amelyben a Magyar Közút Zrt. munkatársa épphogy csak elkerülte a tragédiát, miután egy autó csapódott be a munkaterületre. Mint kiderült, megyénkben is több olyan baleset történt már, amelyben a közutas dolgozók is megsérülhettek volna.

Czakó Nóra

Folyamatos az útkarbantartás a térségi utakon, tegnap Pusztamonostor belterületén javították a burkolat hibáit a közútkezelő dolgozói

Forrás: Banka Csaba

Már több mint hétszázezren látták a 8-as főúton, Városlőd környékén történt baleset sokkoló felvételét. Az ajkai mérnökség munkatársai gépi kaszálási munkákat végeztek, a nehezebben belátható útszakaszon kétlépcsős forgalomkorlátozást építettek ki, a kaszáló munkagépet kézi irányítással, váltakozó forgalomirányítással biztosították.

Amikor a kisteherautó becsapódott a kézi irányítás során szabályosan megálló, utánfutóval rendelkező autóba, annak rakománya – egy kisebb ipari, úgynevezett gatterfűrész – előrerepült. A szerencsén múlt, hogy a fűrészlap és a többi alkatrész nem találta el a mérnökségi forgalomirányítót, aki így kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint megyénkben az elmúlt tíz évben szerencsére nem történt olyan közlekedési baleset, amelyben közutas dolgozó személyi sérülést vagy halálos munkabalesetet szenvedett volna. Kizárólag anyagi károk keletkeztek, erre azonban többször is akadt példa az elmúlt években. Volt, hogy a figyelmetlen sofőrök hibájából totálkárosra is tört egy-egy útellenőri autó.

– Ugyanakkor nagyon sok „majdnem balesettel” néznek szembe kollégáink, az pedig minden munkaterületen, valamennyi munkavégzési típusnál naponta visszatérő jelenség, hogy ledudálják és verbálisan szidják kollégáinkat – mondta hírportálunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– Társaságunk tavaly készített mérnökségi dolgozói között egy belső felmérést az őket ért munkavégzés közbeni fizikai atrocitásokról. Jász-Nagykun-Szolnok megyéből az utakon dolgozó kollégák közül 89-en töltötték ki a felmérést. Ez alapján kiderült, hogy a kitöltők között majdnem mindenkire kiabáltak már rá, és harmadukat dobáltak meg már munkavégzés közben többnyire ételmaradékkal, palackkal, üveggel, szeméttel, cigarettacsikkel vagy kővel.

Összesen nyolcvan százalékuk vallotta, hogy gyakran dudálnak rájuk munkavégzés közben, ugyanennyi dolgozó szerint pedig tíz autósból maximum három tartja be az ideiglenes sebességkorlátozást. A válaszadók csupán negyede nyilatkozott úgy, hogy átlagosan vagy annál jobban megbecsülik munkáját a közlekedők.

Pécsi Norbert Sándortól megtudtuk, hogy mérnökségeik megyénkben jelenleg jellemzően a burkolathibák lokális javítását, közúti jelzőtáblák és egyéb forgalomtechnikai eszközök cseréjét, gépi és kézi kaszálást, padkakátyúk javítását, szemétszedést, burkolattisztítást, úttartozékok tisztítását és hídmosást végeznek a kezelésükben lévő úthálózaton.

Útépítések és útfelújítások miatt Tiszakürt, Jászdózsa, Alattyán, Tiszasüly, Kőtelek, Kengyel és Mesterszállás térségében kell fokozott figyelemmel közlekedni, de emellett a teljes megyei úthálózaton folyamatosan, ütemezetten végzik a kisebb-nagyobb korlátozásokkal járó útüzemeltetési és fenntartási feladatokat is.

Tizenhét életet követelt a járművezetők figyelmetlensége

Országosan tizenhét mérnökségi szakember hunyt már el munkaterületen figyelmetlenül vagy szabálytalanul közlekedők miatt 2000-től napjainkig – olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében. Ezen tragikus esetekben közös, hogy a munkaterületek mellett a vétkes jármű vezetője nem a kihelyezett forgalmi jelzéseknek, korlátozásoknak megfelelően közlekedett, és legtöbbször a megengedett sebességet jelentősen túllépte. Ezért is indította el a közútkezelő a „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányát.

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a szokásosnál óvatosabban és körültekintőbben vezessenek, figyeljenek az előjelzésekre, korlátozásokra, a kaszálást végző szakemberektől, a munkagépektől pedig tartsanak megfelelő távolságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában