Abony

2020.07.12. 15:30

A környékbeli vásárokon is bemutatják munkáikat

Kékeslila színben pompázik a Parkerdő szomszédságá­ban lévő levendulaültetvény, melynek rendezettsége a közfoglalkoztatottak keze munkáját dicséri. Ottjártunkkor megtudhattuk, hogy az illatos növény termesztésének célja nem pusztán a földművelés, hanem hogy kreatív, értékteremtő munkát végezhessenek a területen dolgozók.

Hartai Gergely

Fotó: Hartai Gergely

A közfoglalkoztatás keretében született meg a levendulatermesztés ötlete. A város 2012-től tart fenn közfoglalkoztatást a településen, 2015-ben pedig az önkormányzat saját cégének, az ABOKOM Nonprofit Kft.-nek adta át ezt a feladatot – jellemezte munkájukat a társaság irodavezetője.

Vargáné Molnár Márta elmondta, az évek során továbbvitték és tökéletesítették a helyi levendulatermesztést, amely mostanra a város közfoglalkoztatásának védjegyévé vált.

– Harmincegy közmunkás részvételével, mezőgazdasági programunk keretében műveljük a területet. Emellett tudni kell, hogy a levendulának nemcsak a termésével foglalkozunk, hanem palántákat is értékesítünk. Ezen növényeken kívül pedig – más helyszíneken – zöldséges- és gyümölcsöskertet gondozunk – hívta fel a figyelmet az irodavezető.

Idén különösen szép a város levendulája. A növényből a napokban Polyák Laura (balra) és Ferenczi Luca Panna is szedett néhány csokorral
Fotó: Hartai Gergely

Kiemelte, a virágzó mező nemcsak nyáridőben ad feladatot a munkásoknak, a levendula termésével való foglalatosság télen is megélhetést biztosít a közért dolgozóknak. A leszüretelt levendulavirágzatból ekkor szárítás és morzsolás után apró ajándék- és dísztárgyakat készítenek. Így például dobókockát, egérfigurát, de madár formájú díszeket is előállítanak.

A közelmúltban számos helyen ismerhették meg az abonyi közfoglalkoztatottak munkáit. Azok a környékbeli települések fesztiváljain, vásárain is megjelentek már. A város emellett állandó résztvevője a megyei és az országos közfoglalkoztatási kiállításnak.

Az elmúlt hétvégén is a közkedvelt virágé volt a főszerep Abonyban. A levendulásba érkezők maguk szedhettek néhány csokorra valót, miközben vásár és gyerekprogramok várták a környékbelieket. A kistérségben rendhagyónak számító rendezvényre több százan látogattak el.

– Várakozáson felüli volt az érdeklődés, aminek nagyon örülünk. Ahogyan persze annak is, hogy szemet gyönyörködtető az idei levendulánk – emelte ki Vargáné Molnár Márta.

Sok gondoskodást igényel a növény

A levendulaföld rendezésekor a legalapvetőbb feladat az állomány gyommentesen tartása, ez ugyanis nagy mértékben kihat a későbbi szüretre, jelezte Molnár Gábor főkertész.

– Évente többször is kapáljuk a növényt, mely kora tavasszal már tápanyag-utánpótlást kap. Ezt tavasz közepén és végén meg kell ismételni. Ügyelni kell arra is, hogy a talaj ne száradjon ki, illetve nem szabad megfeledkezni a rovarkártevőkről sem. Szúró-rágó rovarokból ugyanis van néhány fajta, amely problémát jelenthet, ám eddig szerencsére sikerült megvédenünk az állományt – fogalmazott a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában