Nagykörű

2020.07.25. 11:30

Cseresznyés sajtot is szokott készíteni Nagy Gergely

Nagy Gergely már szülőfalujában is találkozott a sajtkészítéssel. A tevékenység lenyűgözte, s végül beteljesedett az ebbéli „szerelem”. A nagykörűi fiatalember végül kedvese által került mindennapi kapcsolatba a házi sajtkészítéssel, családjával Nógrád megyében él, ahol manapság különleges, ízletes sajtokat készít.

Rimóczi Ágnes

Nemti, Halda sajt telep. Nagy Gergely Nemtiben készíti a háztáji sajtokat családjával.

Fotó: Hegedűs Márk

– Az ínycsiklandó sajtok készítéséhez fantáziára, türelemre és elhivatottságra van szükség – vallja Nagy Gergely. A fiatal családapának mindegyikből akad, hiszen szívvel-lélekkel állítja elő a sajtokat, ráadásul kísérletező típus, szívesen ötletel, próbál ki különböző ízesítéseket, s örömmel fogadja egy-egy újdonsággal kapcsolatban az elismeréseket.

De hogyan kezdődött mindez? Miként vált a sajtok rabjává a körűi születésű fiatalember?

– Nagyjából tíz esztendővel ezelőtt találkoztam először a sajtkészítéssel, egyik barátomék kezdtek el ezzel foglalkozni. Nem túlzok, ha azt mondom: lenyűgözött. Aztán megismerkedtem az állattartással is. Feleségem családja Nógrád megyében él, sógorom már akkor juhokat és kecskéket tartott, és ők már készítettek sajtokat – mesél a kezdetekről Gergely, akit annyira elvarázsolt ez a tevékenység, hogy saját magát képezte, rengeteget olvasott ezzel kapcsolatban, s természetesen tevékenyen is részt vett a tej feldolgozásában.

Később hivatalosan is kitanulta a tejes finomságok előállításának „tudományát”, a hobbi sajtkészítésből gyorsan mindennapos program lett.

A különleges termékek készítésébe már a legkisebb családtag is bekapcsolódik
Fotó: Hegedűs Márk

– Ma már Nemtiben, családi házunk mellett kialakított kis műhelyben gyártjuk a házi sajtokat. A tejet a sógorom tanyáján élő állatok – melyek között már szarvasmarha is van – adják. Ez Mátranovák külterületén, Kútfőpusztán található egy dombos területen, melyet a köznyelv Haldának hív. Innen ered a sajtjaink fantázianeve – avat be a részletekbe.

Ezekből a sajtokból pedig mára már sokféle van. Aki kóstolta, azt mondja, hogy érdemes újra megízlelni bármelyiket. A teljesség igénye nélkül van parenyica, mozzarella, camembert és gomolyasajt, de készítenek trappista jellegű sajtot, fetát és persze érlelt sajtokat is. Gergely és családja szívesen kísérletezik az ízesítésekkel is.

– Személy szerint szeretem a lila hagymás, a csilis, az olívabogyós és a paradicsomos sajtokat, de született nagykörűiként természetesen kísérleteztem már cseresznyés sajtok készítésével is. Mindig van valami új ötlet, amit kipróbálok, bevallom, nehezen tudok leállni. Egy így született különlegesség például a tehéntejből készült, Galya nevet kapott érlelt, félkemény sajt. Ezt nagyon szokták szeretni a kóstolókon – mondja szerényen, de azért büszkén a fiatalember.

Hát valahogy így történt... Így lett egy felnőttképzési és közgazdász végzettségű fiatalemberből háztájisajt-készítő kistermelő. Gergely megkóstolta a sajtokat, megszerette, ízlelgette, kitanulta a szakmát és most úgy érzi, azt csinálja, amit szeret. Így kerek a világ, és a sajt...

Helyi vásárokon is bemutatják különleges termékeiket

A nagykörűi származású Nagy Gergely és családja egyre több helyen mutatkozhat be háztáji sajtjaikkal. Falunapokon, gasztrofesztiválokon és egyéb rendezvényeken kóstolhatják meg termékeiket a kíváncsi látogatók.

– Az a tapasztalatunk, hogy egyre többen kedvelik, ezért keresik is a háztáji ízeket, kistermelői árukat. Mindez azért, mert az emberek fontosnak tartják, hogy megbízható és friss alapanyagokból készüljenek azok az élelmiszerek, amiket az asztalukra tesznek otthonaikban. Mi is ilyet kínálunk – emeli ki Gergely.

A Halda-sajtok rendszeresen fellelhetők többek között a nagykörűi piacok standján, de a közelmúlttól már a megyeszékhelyen, a nemrég megalakult Szolnoki Kosár Közösségben is elérhetőek a finomságok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában