Beruházás

2020.07.07. 07:00

Horgászturizmus: elkezdték építeni a tiszaroffi látogatóközpontot

Nemcsak mint az aktív kikapcsolódás és a kerékpározás fellegvára, hanem hazánk egyik legjobb horgászvize a Tisza-tó. Vannak olyan települések, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a horgászturizmusra. Egy több száz millió forintos beruházással most Tiszaroff is csatlakozik ehhez.

Ujvári László

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A tavalyi év végén nyílt meg a lehetőség Tiszaroff előtt, hogy megvalósítsa régi terveit a turizmus fejlesztésével kapcsolatban. A kormány egy határozatban felzárkóztatásra váró településként jelölte meg Tiszaroffot, ezzel új fejlesztési forrásokra pályázhatott a község. Az elképzelések közül egy horgászturisztikai központ létrehozását támogatta a Belügyminisztérium. Éppen a közelmúltban ért véget a közbeszerzés, a kivitelezést egy tiszaszentimrei vállalkozás, a LAD-ÉP Kft. végezheti.

– Jelenleg két helyszínen zajlanak a munkálatok. Egy sólyapálya építése a komplejáró mellett, valamint egy turisztikai központ létrehozása – felelte hírportálunk érdeklődésére Vankóné Jekli Anikó. – Utóbbi magában foglal egy látogatóközpontot és egy háromlakásos apartmant. Emellett téli-nyári rendezvénytér, játszótér és két komplex csónaktároló helyiség is létrejön a beruházás keretében – részletezte a polgármester.

Rendkívül jó adottságokkal rendelkezik a Tisza-parti község, nem csoda, hogy a turizmusban látják a község gyarapodásának lehetőségét. A horgászok már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek Tiszaroffra, de a szükséges infrastruktúra kiépítése és korszerűsítése mindeddig elmaradt. A most induló beruházás célja a horgászturizmus fejlesztése, ezáltal a község felhelyezése a Tisza-tavi turizmus térképére.

– Minderre háromszázötvenhatmillió forintot fordíthatunk – jegyezte meg a településvezető.

Múlt héten megtörtént a munkaterület átadása, a kivitelező már kijelölte az alapot. A munka kezdetét tereprendezés előzte meg, amelyből az önkormányzat is kivette a részét. Az elnyert támogatás teljes egészében fedezi a beruházás költségeit, így a településnek nem kell önerőt társítania hozzá a koronavírus-járvány által egyébként is próbára tett költségvetés terhére.

– Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az engedélyek már tavasszal rendelkezésünkre állnak, és májusban megkezdheti működését az új horgászturisztikai központ – vélekedett Vankóné Jekli Anikó. Hozzátette: figyelembe véve, hogy mindehhez marketingtevékenység is szükséges, azt várják, hogy 2022-ben már teljes kapacitással működhet a központ.

A most rajtoló beruházás egy hosszú távú turizmusfejlesztési koncepció első lépése lehet. Szeretnék, ha a jövőben folytatódna az aszfaltozás a gát tiszaroffi szakaszán egészen Abádszalókig, ami bekapcsolná a községet a Tisza-tó körüli kerékpárút-hálózatba.

– A gátkorona egy részén jelenleg nincs aszfaltborítás Tiszaroffnál. Nagyon örülnénk, ha ez a jövőben változhatna, mert a turizmusban új lehetőségeket nyitna a község számára. Egy strandolásra alkalmas rész kijelölése is nagy előrelépést jelentene – összegezte terveiket a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában