Jászkunság

2020.07.24. 20:00

Közel kétszáz gólya kezdheti meg tanulmányait szeptemberben

Nem kell már tovább izgulniuk azoknak a fiataloknak, akik februárban jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Csütörtök este ugyanis kihirdették a várva várt felvételi ponthatárokat. A Debreceni Egyetem Szolnoki Campusán mintegy kilencven, az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényben induló képzésein pedig százöt tanuló kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Több mint kilencvenegyezren jelentkeztek idén felsőoktatási intézménybe az országban, és háromnegyedüket fel is vették valamilyen képzésre. Közülük több mint 55 ezren államilag finanszírozott formában tanulhatnak – írja az MTI.

A legtöbb hallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Debrecenben és Szegeden kezdheti meg tanulmányait. Az elérhető maximális ötszázból a legmagasabb pontszámot, 445-öt, idén a nemzetközi biztonság és védelempolitika szakon kellett elérni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A legtöbb jelentkezőt a mérnökinformatikus, az ápolás és betegellátás, valamint az osztatlan tanári szakra vették fel.

Tavaly szeptemberben közel ötszáz hallgató kezdhette meg tanulmányait megyénk felsőoktatási intézményben, míg idén csupán kétszázan. Szolnokon a legmagasabb ponthatár 418 volt pénzügy és számvitel szakon, míg Jászberényben 318 a gyógypedagógia képzésen. Tavaly a nemzetközi gazdálkodásra 478 ponttal lehetett bekerülni.

Bögre Zoltántól, a Debreceni Egyetem Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda sajtóreferensétől megtudtuk, hogy a Debreceni Egyetemen (DE) 6 127 elsőéves kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben, ezzel a DE az országban a második a felvettek számát tekintve. Az intézménybe felvételizők között a Gazdaságtudományi Kar (GTK) volt a legnépszerűbb, ahová 1 388 hallgató került be.

A GTK-hoz tartozó Szolnoki Campusra mintegy kilencven hallgatót vettek fel az általános felvételi eljárás során nappali és levelező szakra. Közülük huszonketten a kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzésben (244 pont), tizenöten pedig a kereskedelem és marketing alapszak levelező képzésén (állami ösztöndíjas: 412 pont, önköltséges: 290 pont) tanulhatnak tovább. Ugyancsak tizenöten a pénzügy számvitel alapszak levelező képzésén (állami ösztöndíjas: 418 pont, önköltséges: 338 pont) kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől. Huszonegy hallgató a kereskedelmi marketing felsőoktatási szakképzés levelező szakára (242 pont) nyert felvételt. A turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésre a ponthatár 246 pont, és ezt tizenhat hallgató teljesítette.

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusára a felvételi eljárás során ötszázhatvanketten jelentkeztek. Ebből százhetvennyolcan első helyen jelölték meg a felsőoktatási intézményt. Összesen százöt jelentkezőt vettek fel. Idén a gyógypedagógia volt a legnépszerűbb képzés a továbbtanulni vágyók körében.

– Hamarosan kezdődik a pótfelvételi eljárás. Az intézmény engedélyt kapott arra, hogy a pótfelvételi eljárásban gyógypedagógia nappali képzést is hirdessenek – tájékoztatta hírportálunkat Majorné Csikós Márta, a Jászberényi Campus oktatási csoportvezetője. – Felsőoktatási szakképzésre, így például programtervező informatikus képzésre a jogszabályi 240 ponttal, alapképzésekre tanítónak, óvodapedagógusnak pedig 280 ponttal lehetett bejutni. A gyógypedagógia szakon, állami képzésen magasabb, 318 volt a ponthatár.

Jó néhány szak el sem indult

A Felvi.hu-n közzétett adatokból kiolvasható, hogy a Szolnoki Campuson nem indult el a gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás és vidékfejlesztési agrármérnöki szak, valamint a vállalkozásfejlesztés mesterképzés sem. Kereskedelem és marketingből csak levelező képzést indítottak, turizmus-vendéglátás pedig alapszakon nem indult, csak felsőoktatási szakképzésben. A Jászberényi Campuson alapképzésben nem indult programtervező informatikus, közösségszervezés, illetve csecsemő- és kisgyermeknevelő szak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában