Merenáné Pelchoffer Erzsébet

2020.07.01. 14:00

Más településekről is kérik a rákóczifalvi hölgy segítségét

Sokan keresik hírportálunknak köszönhetően virággondozási kérdésekben Merenáné Pelchoffer Erzsébetet. A rákóczifalvai hölgy, akit nemrégiben mutattunk be a Szoljon.hu-n, hungarikumnak számító, Szőregről származó rózsákat nevel kertjében, számos egyéb virág társaságában.

Kovács Berta

Merenáné Pelchoffer Erzsébet évtizedek óta foglalkozik rózsákkal, háza elé is ültetett belőlük

Fotó: Mészáros János

Úgy látszik, sokan szeretik a virágokat megyénkben is, szeretnék azokat értő kezekkel gondozni. Erzsikét ugyanis a róla szóló cikk megjelenését követően rengetegen megkeresték, amire az érintett sem számított, sőt kimondottan meglepődött a váratlanul jött népszerűségén.

Volt persze, aki csak azért hívta fel telefonon, hogy gratuláljon neki, ám akadnak olyanok is, akik szakértelmére számítva virággondozási tanácsokat kérnek tőle. Sőt, már egy közeli városba is áthívták virágügyben.

– Telefonon kerestek meg az újszászi Karitásztól, de először nem is vettem komolyan őket – számolt be a történtekről Erzsike. –

Merenáné Pelchoffer Erzsébet évtizedek óta foglalkozik rózsákkal, háza elé is ültetett belőlük
Fotó: Mészáros János

Tartottam tőle, hogy valami átverésről van szó, hiszen annyi mindent hall mostanában az ember. A kollégám felhívta az újszászi önkormányzatot, hogy érdeklődjön, van-e ott valóban ilyen, és szerencsénk volt, mert pont azzal beszélt, akinek az anyukája keresett engem. Újszászon a templomdombon ültettek korábban rózsákat, annak gondozásához kértek segítséget.

Eljöttek hozzám megnézni a kertemet, de mondtam, hogy ettől ők még nem fogják tudni, mit kell tenniük. Így átvittek kocsival, és neki is álltam a kis rózsák rendbetételének. De nem tudtam befejezni a munkát, mert elkezdett esni az eső, így abban maradtunk, hogy még visszamegyek – mesélte Erzsike.

A rákóczifalvi hölgy nem csak rózsa-szemzőgallyakat szerzett annak idején Szőregről, de szaktudását is Európa egyik rózsanemesítő fellegvárának számító kertészetében szerezte meg a kilencvenes-kétezres években. Ezeket az ismereteit folyamatosan kamatoztatja virágpompás kertjének szépítgetése közben. A hazai rózsák zömét manapság is Szőregről lehet beszerezni jó minőségben.

Minden szabadidejét leköti a kert

Merenáné Pelchoffer Erzsébetet falván már ismerik, sokan pont a rózsáknak köszönhetően. A köztéren és a polgármesteri hivatal udvarán ültetett rózsákat is ő gondozza saját elhatározásából, társadalmi munkában. A templom udvarán lévő futórózsák sorsát is szívén viseli. A kertje pedig leköti minden szabad percét. Jó kérdés, hogy ha ennyien fogják keresni tanácsért, marad-e kellő ideje saját virágait pátyolgatni…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában