esőzések

2020.07.15. 14:00

Másfélszer több csapadék esett megyénkben

Rengeteg csapadék hullott és fülledt volt a június – röviden így jellemezhető a nyár első hónapja.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kimutatása szerint a működési területükön átlagosan százkét milliméter csapadék hullott, ami több mint másfélszerese a sokéves hatodik havi értéknek, idén tehát bejött a Medárd-nappal összefüggő népi jóslat. Az átlaghőmérséklet 20,1 Celsius-fok volt, ami kicsivel melegebb az ilyenkor megszokottnál – számolt be az adatokról Laczi Zoltán, a Kötivízig sajtóreferense.

Ahogy az igazgatóság tájékoztatójában is olvasható, a hosszú száraz tavaszi időszak után a nyár első hónapját a párás meleg időjárás és a sok eső jellemezte. Területi átlagban százkét milliméter csapadékot jegyezhettek fel, ami százötvennégy százaléka a sokéves június havi átlagnak.

A legtöbb esőt Szolnokon (156,7 milliméter) és Karcagon (152,9 milliméter), legkevesebbet pedig Jászkiséren (60,7 milliméter) mérték. Sok helyen rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott le, ezek közül kiemelkedik Jászberény, ahol június 16-án, 17-ére virradóra, huszonnégy óra alatt 44,4 milliméter eső zúdult le.

A megyeszékhelyen 20,5 Celsius-fokos havi átlaghőmérsékletet regisztráltak, ez 0,4 fokkal magasabb a sokéves júniusi átlagnál. A legmelegebb 28-án és 29-én délután volt, amikor egyaránt 32,6 fokot mutatott a hőmérő, a leghidegebb pedig 3-án, amikor reggel 9,3 fokig hűlt a levegő. A hónap folyamán öt hőségnapban (harminc fok feletti napi maximum) és tizenhét nyári napban (huszonöt fok feletti) volt részünk. A havi napfénytartam 195,7 órát tett ki – derült ki a Kötivízig adataiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában