Jászkunság

2020.08.21. 19:00

A gyerekeknek is kell engedély a pecázáshoz

A pecázás egyre népszerűbb a legifjabbak körében is. A szülők előszeretettel vásárolnak mostanság gyerekeiknek egyszerű, felszerelt horgászbotot.

Kovács Berta

Sokan elfelejtik, hogy a gyermek csak felnőtt felügyeletével horgászhat

Forrás: llusztráció/ beküldött

Ugyanakkor korántsem biztos, hogy eszükbe jut – főleg, ha nincs rendszeresen horgászó a családban –, hogy ehhez a szórakozáshoz engedélyt is kell váltani.

– Mi is belefutunk ilyen esetekbe – nyilatkozta hírportálunknak Donkó Péter, a Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége titkára.

– Ilyenkor nem teszünk feljelentést, de a halőr elküldi őket, és figyelmezteti a gyerekeket, hogy nekik is kell horgászengedély.

Egyébként a gyermek csak felnőtt felügyeletével horgászhat, persze megesik, hogy a felnőtt sincs tisztában a horgászat szabályaival.

– A gyermekhorgászjegy nem is kerül sokba, így mindenképpen érdemes kiváltani, ha valaki horgászni szeretne, hiszen nem szükséges hozzá komolyabb beruházás. Felszerelést is lehet olcsón beszerezni. A gyerekeknek nem kell vizsgát tenniük és egyesületi tagdíjat fizetniük, az állami horgászjegy ingyenes nekik, csak a megyére érvényes területi engedélyt kell megvásárolni számukra 2500 forintért, ami egész évre egyáltalán nem drága – mutatott rá Donkó Péter.

– A kiskamaszok ennek ellenére engedély és felnőttkíséret nélkül is szeretnek lemenni a vízhez halfogási szándékkal. A Nagykunsági-főcsatornán például a műtárgynál horgásztak 12–14 év közötti kiskamaszok, a halőr persze figyelmeztette őket, arra is felhívva a figyelmüket, hogy ott eleve sem szabad horgászniuk. A víz ott veszélyes is, mivel örvények vannak, és komoly kockázatot jelent, ha beleesnek.

Sokan elfelejtik, hogy a gyermek csak felnőtt felügyeletével horgászhat
Fotó: llusztráció/ beküldött

A horgászat szabályairól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) portálján bárki tájékozódhat. A gyermekekre vonatkozó szabályokra külön is felhívják a figyelmet. A hatályos jogszabályok alapján gyermekhorgásznak minősül hároméves kortól az adott év decemberének utolsó napjáig a tizenötödik életévét be nem töltött személy. A gyermekhorgász horgászegyesületi tagsággal nem rendelkezik, halgazdálkodási vízterületeken halfogást és halfogásra irányuló tevékenységet állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel, kizárólag nagykorú személy felügyelete mellett, a hatályos törvények betartásával folytathat.

A gyermekhorgász felügyeletéért felelős személy a horgászat során segítheti a gyermeket, viszont horgászati tevékenységet nem végezhet helyette. Tehát nem dobhatja be a felcsalizott horgászszereléket, de a megakasztott halat sem húzhatja ki a gyermek helyett, azonban feltétlenül segíthet a hal horogtól való kíméletes megszabadításában. A törvény azt is előírja, hogy a horgászathoz állami horgászjegyet és horgász fogási naplót kell kiváltani, az állami horgászjegy gyermek esetében díjtalan, csak a fogási napló 300 forintos ellenértékét kell kifizetnie. Ezeket azonban a horgászat során köteles magánál tartani. A gyermekeknek is be kell tartaniuk az őshonos halfajok fajlagos tilalmi időszakára, valamint a méret- és mennyiségi korlátozásra vonatkozó rendelkezéseket.

Gyakran előfordul, hogy a szülő használja a gyermek engedélyét

Szokás arról is „elfeledkezni”, hogy a felnőtt nem horgászhat a gyermek területi engedélyével. Donkó Péter elmondta, gyakran futnak bele olyan helyzetbe, hogy apuka ül a bot mellett, míg a gyerkőc azalatt máshol szaladgál vagy teljesen mást csinál. Ez komoly probléma.

– Míg a gyerekeknek az engedély kijön 2500 forintból, a felnőtteknek jócskán a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen egy összterületi engedély 27.000 forint, plusz az egyéb költségek a horgászkártya regisztrációs díjától a tagdíjig. Ez jelentős árkülönbség akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a gyermek csak egy botot használhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában