SZOLNOK

2020.08.09. 11:30

Az önkéntesség világába vezetik be a diákokat

Sikeresnek bizonyult a program, amelynek részeként a tanulóknak a középiskolai éveik alatt egy választott szervezetnél ötven óra önkéntes munkát kell vállalniuk. Az érettségihez szükséges intézményi közösségi szolgálat (IKSZ) során sokan rendezvények lebonyolításában segédkeznek, de akadnak, akik óvodákban vagy különféle szervezeteknél állnak munkába.

P. Pusztai Nóra

A szolnoki Tiszaparti gimnázium tanulói a közösségi szolgálat óráinak egy részét a tankönyvek szétválogatásával töltötték a minap

Fotó: Mészáros János

Iskolai táborok, falfestés, rendezvények lebonyolítása. Az intézményi közösségi szolgálat során számos lehetőség közül választhatnak a diákok, hogy milyen munkával és hol szeretnék tölteni az előírt ötven órát. Bár a fiatalok egy része eleinte kétkedve fogadta ezt a kötelezettséget, a beszámolók alapján számos alkalommal az életüket meghatározó élményként tekintenek vissza a szolgálat idejére.

Az esetek többségében mégis a biztonságot jelentő iskola rendezvényeinek lebonyolítását választják a diákok. Erről számolt be a szolnoki Horváth Andrea is, aki egy tanév alatt teljesítette az előírt órákat.

A szolnoki Tiszaparti gimnázium tanulói a közösségi szolgálat óráinak egy részét a tankönyvek szétválogatásával töltötték a minap
Fotó: Mészáros János

– Elsősorban az intézményünk programjai mellett döntöttem, hiszen a megszokott hely és az ismerős személyek bátorságot adtak. Rendezvényeken pakoltam, eligazítottam a vendégeket. Az első évem végén Balatonrendesre mentünk, ahol az iskolának tábora van. Ott reggelihez vásároltunk friss pékárut, takarítottunk és egyebek. Később a város egyik fesztiválján is dolgoztam. Egyetlen hétvégémből vett el egy délutánt, és öt órát kaptam érte. Utána két alkalommal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnál is vállaltam irodai munkát, ami egyszerű és gyors volt. Az idő nagy részét a barátaimmal együtt tölthettem, így gyorsan teltek az órák – részletezte a vállalt önkéntes munkáit a tizenhét éves diáklány.

– Hasznosnak találom a közösségi szolgálatot, hiszen a fiatalok így egy keveset a közösségért is tesznek. Szerintem könnyen teljesíthető, nem mondanám tehernek – tette hozzá.

A szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai is több ajánlat közül dönthetnek, ha a közösségi szolgálatról van szó.

– Sokrétű a kapcsolatrendszerünk, eddig megyeszerte több, mint hetven szervezettel kötöttünk megállapodást. Igyekszünk arra is figyelni, hogy vidéki tanulóink helyben is elvégezhessék az önkéntes munkát – mondta Balog Zsolt, az intézmény igazgatója.

– Természetesen az iskolán belül is akad tennivaló. Tíz-tizenöt fiatal segített a tankönyvosztásban a minap, de minden évben szervezünk két hét napközis tábort az alsósoknak, ahol a gimnazisták is szép számmal képviselték magukat. A Mustármag óvodával és a Liget úti otthonnal is jó a kapcsolatunk – emelte ki.

– Diákjaink számos alkalommal csatlakoznak karitatív, jótékony célú szerveződésekhez, talán az ő gondolkodásukat és életüket határozza meg leginkább az önkéntes munkával eltöltött idő. Olyan élményekkel töltődnek fel, hogy sok esetben a közösségi szolgálaton kívül is visszatérnek önkénteskedni. A szolgálat az anyagias világban az önzetlenségre, az empátiára, az együttérzésre és a törődésre hívja fel a figyelmet – hangsúlyozta.

Sokan már kilencedikben vagy tizedikben teljesítik

Néhány éve vált kötelezővé, hogy az érettségi megszerzése előtt ötven óra közösségi szolgálatot kell vállalni.

– Most már nem állnak értetlenkedve előtte a diákok, sőt az a jellemző, hogy gyorsan meg is csinálják – mondta Balog Zsolt, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. – Mi is arra biztatjuk őket, ne maradjon tizenkettedikre, hogy akkor már csak az érettségire kelljen koncentrálni. Jellemzően kilencedikben és tizedikben el is töltik az órákat, persze azért akadnak kivételek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában