Galériával

2020.08.25. 14:10

Az ország bevetési egységeinek legjobbjai versenyeznek Szolnokon

Szervezett bűnözés, emberkereskedelem, prostitúció és illegális migráció. Főként ilyen eseteknél vetik be a rendőrség Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegységeit. A legjobbak 2015. óta minden évben egy országos szakmai versenyen mérik össze tudásukat. A legelső megmérettetést Szolnokon rendezték meg, most pedig ismét megyénk a házigazdája ennek a rangos eseménynek.

Czakó Nóra

Fotó: Fodor Orsolya

Tizenöt csapat, vagyis nyolcvan rendőr méri össze tudását lövészeti, intézkedéstaktikai és ügyességi feladatokban az VI. Országos MEKTA (Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység) szakmai versenyen.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közös szervezésben megrendezett megmérettetés kedden tíz órakor vette kezdetét a MH 86. Szolnok Helikopter Bázison és huszonnégy órán keresztül tart. Az első napon hat nappali pálya, köztük lövészeti, vezetéstechnikai és akadálypálya, valamint taktikai ház várja a versenyzőket, de éjszakai pályák is lesznek.

Dr. Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes a megnyitón elmondta, hogy a rendőrségnek kiemelt feladata az, hogy a közrendet és közbiztonságot fenntartsa Magyarország területén.

– Ehhez egy nagyon stabil alapot biztosítanak azok a speciális egységek, amit úgy hívunk, hogy Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegységek, amelyek felkészültségüknél és képességeiknél fogva alkalmasak arra, hogy veszélyes feladatokat hajtsanak végre a nap huszonnégy órájában. Esetenként veszélyes bűnözőket és olyan embereket kell elfogniuk, akik alattomos módon sértik Magyarország jogrendjét és az itt élő emberek biztonságát – fűzte hozzá dr. Halmosi Zsolt.

Váczi Levente alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság „Tisza” Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály vezetőjétől megtudtuk, hogy a szervezők, vagyis a Készenléti Rendőrség, a Bevetést Támogató Osztály és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság versenyen kívül vesz részt a megmérettetésen. Rajtuk kívül pedig tizenkét megyéből érkeztek alegységek.

A hat nappali pálya közül kettő lövészeti. Ezek a honvédségi, illetve egy külső lőtéren találhatók. A kombinált lövészeti feladatokat teljes védőfelszerelésben, vagyis lövedékálló mellényben és sisakban kell végrehajtani. Emellett többféle fegyverrel, távcsöves puskával, karabélyokkal és pisztolyokkal kell szituációs feladatokat leküzdeni és megoldani.

– Természetesen nem csak fizikai és lövészeti feladatokból áll a verseny, hanem gondolkodni is kell – mondta hírportálunknak Váczi Levente.

– Úgy állítottuk össze a pályákat, hogy bizonyos elméleti feladványokat meg kell oldani ahhoz, hogy a későbbiekben a lövészeti feladatokat végre tudják hajtani. A verseny célja, hogy az ország speciális egységeinek tudását összemérjük, felmérjük. Viszont nem csak a versengés a cél, hanem az egymástól való tanulás is, és a tapasztalatok levonása után az új ismeretek megszerzése. Ez a verseny jó alkalom arra, hogy a résztvevők átadják egymásnak az ismereteiket, és a kapcsolatokat is ápolják, illetve erősítsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában