nagykörű/kőtelek/Tiszasüly

2020.08.08. 11:30

Folyamatosan javítják az úthibákat

Olvasóink rendszeresen keresik meg hírportálunkat azzal a kéréssel, vajon várható-e felújítás a 3224-es számú közúton. Mert mint mondják, a Nagykörű, Kőtelek, Tiszasüly felé vezető út állapota szerintük indokolná.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Aki jár arra, tudja, miről beszélek. Szinte már nincs is olyan szakasz, ahol hatvanas tempónál gyorsabban lehet menni – meséli egyik olvasónk. – Különösen veszélyes rész található Szórópuszta előtt a kanyarban, valamint a Dobapusztáig tartó egyenes útszakaszon, az úgynevezett dobai egyenesen – részletezi panaszában a férfi, aki Szolnokról jár rendszeresen Kőtelek és Nagykörű felé. Mint mondja, száraz időben is óriási odafigyelés, fegyelem és türelem kell, hogy túljusson ezeken a szakaszokon, arról már nem is beszél, hogy esős, netán jeges időben milyen ott közlekedni.

A kérdésre Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től reméltünk választ. A kommunikációs osztály válasza megérkezett, ám gyanítjuk, mindez nem nyugtatja meg az olvasóinkat, akik közlekednek az érintett útszakaszon.

– Általánosságban elmondható, hogy társaságunk a minden évben előre meghatározott központi, állami költségvetési forrásait az üzemeltetési és fenntartási feladatokra használhatja fel az országos közutakon – reagált a felvetésre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya. – Vagyis a rendelkezésünkre álló források erejéig az országos közúthálózaton a lokális vagy nagy felületű javítási munkákat végezhetjük el – kezdte válaszát Pécsi Norbert Sándor. A kommunikációs osztályvezető kiemelte, hogy a területileg illetékes mérnökségeik folyamatosan, ütemezetten végzik az alap üzemeltetési és fenntartási feladatokat valamennyi kezelésükben lévő útszakaszon, Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

– Így kiemelten végeznek kátyúzást, növényzetgondozási munkákat (kaszálás), úttarto­zékcseréket, burkolatjel-festéseket, táblázásokat. Útellenőri szolgálatunk egyébként folyamatosan járja a megyében az állami közutakat, tőlük, illetve a társszervek és a közlekedők jelzései alapján, valamint az utak úthálózati szerepe alapján ütemezzük be a munkákat, és folyamatosan dolgozunk a burkolathibák javításán.

– Legutóbb júniusban történtek ilyen jellegű beavatkozások a jelzett 3224-es úton is. A burkolathibák észlelésekor vagy az útellenőr végez azonnali beavatkozást, vagy ütemezetten a kátyúzási feladatokkal megbízott brigádok, ilyen esetekben az útellenőr a burkolathibára figyelmeztető közúti jelzést helyez ki a brigád érkezéséig – számolt be a részletekről az osztályvezető.

Egyelőre nem szerepel a programban

A kátyúzási munkákon túlmutató, teljes körű felújítások külön hazai vagy európai uniós forrásokból valósulhatnak meg, mutatott rá Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Mint hozzátette, felújítási munkákra vonatkozóan javaslatokat tehetnek, a beruházásokat pedig külön erre a célra indított programokon keresztül, elrendelés alapján és az ahhoz szükséges források biztosítását követően indíthatják el.

– A jelzett út jelenleg nem szerepel ilyen felújítási programban, de szakembereink természetesen továbbra is elvégzik ezen az úton is a napi üzemeltetési és fenntartási feladatokat – tette hozzá végül a kommunikációs osztályvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában