Statisztika

2020.08.31. 07:00

Megyénkben is mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma

Az álláskeresők száma a koronavírus-járvány megjelenésével emelkedésnek indult. Ám bizakodásra adhat okot, hogy júliusban ez a tendencia megfordult. Ahogy országosan, úgy megyénkben is mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma, derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) minap közzétett adataiból.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az NFSZ nyilvántartásában a júliusi zárónapon országosan 365 800 álláskereső szerepelt, ami 10 500-zal kevesebb a júniusinál. Megyénkben a júliusi zárónapon 19 306 álláskeresőt tartottak nyilván, 585 fővel kevesebbet, mint az előző hónapban, amikor hivatalosan 19 891 érintett keresett munkát. A kép azonban nem egységes, ha az egyes járásokat nézzük.

Míg például a kunhegyesiben 384 fővel kevesebb személyt tartottak nyilván júliusban az előző havinál, a Jászapáti járásban stagnál a regisztráltak létszáma, és van, ahol a második nyári hónapban is a növekedés volt a jellemző. A Jászberényi járásban 40 fővel többen kerestek munkát. A Szolnoki járásban pedig 74 fővel gyarapodott a nyilvántartott álláskeresők száma, így a januáritól a júliusi zárónaptól 1893-mal növekedett a nyilvántartotti létszám.

– A járványügyi helyzet romlása, a pandémia determinálja az álláskeresők számának növekedését – jegyezte meg az adatok alakulásával kapcsolatban dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei elnöke. – Azt pedig fontos megjegyezni, hogy a számok csak azokat mutatják, akik jelentkeznek a munkaügyi hivataloknál. Nagyon sokan azonban a szürke- és a feketegazdaságban tevékenykedve, kívül maradnak a nyilvántartási rendszeren, aminek persze ők láthatják aztán a kárát.

– A Szolnoki járásban viszonylag magas az álláskeresők száma, ami nem csökkent. Ez azzal magyarázható, hogy e járásban, a megyeszékhely központtal, eleve többen élnek és több a vállalkozás is. Sok kis- és középvállalkozás, melyek a szolgáltatási, a kereskedelmi, turisztikai, a vendéglátóipari szektorban tevékenykednek, a járványhely­zetben meginogtak, és idő kell a helyzetük megerősítéséhez. A vendéglátásban ez már megfigyelhető. De voltak olyan vállalkozások is, melyek eleinte kitartottak, ám végül mégis elbocsátásokhoz kellett folyamodniuk. Más járásokban eleve kevesebb a vállalkozások száma is – mondta a megyei VOSZ-elnök.

Az NFSZ adatai szerint megyénkben júliusban 8744 férfi és 10 562 nő álláskeresőt tartottak nyilván, tehát több hölgy volt munka nélkül, illetve szeretett volna elhelyezkedni. Összesen 1719 álláskereső volt pályakezdő. A regiszterben szereplők közül általános iskolai végzettséggel próbált elhelyezkedni 8171 fő, szakiskolát vagy szakmunkásképzőt végzett 2995 fő, gimnáziumot 2105-en, felsőfokú képzettséggel pedig 801 álláskereső szeretett volna munkát találni.

Nyilvántartott álláskeresők száma 2020. júliusában járásonként (fő)

Jászapáti Járás: 1760

Jászberényi Járás: 1926

Karcagi Járás: 2543

Kunhegyesi Járás: 1601

Kunszentmártoni Járás: 1823

Mezőtúri Járás: 1216

Szolnoki Járás: 5526

Tiszafüredi Járás: 1056

Törökszentmiklósi Járás: 1855

Jász-Nagykun-Szolnok megye: 19306

Forrás: NFSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában