Tiszazug

2020.08.10. 11:30

Önkormányzati összefogással vált használhatóvá a kerékpárút

Már évek óta probléma a Cserkeszőlőt és Kunszentmártont összekötő kerékpárút elhanyagoltsága. A hat kilométeres szakaszt sokan használják munkába járáshoz, de akár sportolni is. Szabó Zoltán, Kunszentmárton alpolgármestere és Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere a napokban közösen tájékoztatta a lakosságot a kerékpárút helyzetéről.

P. Pusztai Nóra

– Két éve a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van az út. A karbantartási feladatokat és az útburkolat javítását is nekik kellene elvégezni. Az elmúlt időszakban viszont szinte teljesen benőtte a fű a szakaszt. Joggal panaszkodnak a két település lakói, hiszen szinte lehetetlen közlekedni rajta. Annyira leromlott az állapota, hogy nem lehet tovább várni. A problémát a két település összefogással oldotta meg – mondta Varga Attila.

Mindkét önkormányzat elrendelte a fű lekaszálását, az út szélesítését. Cserkeszőlő két oldalt letolólapozta a földet, a kunszentmártoniak a gyomirtást vállalták. A településvezetők szerint a megoldás a rendszeres karbantartás és a teljes burkolatcsere lenne.

– Társaságunk 2018 tavaszától kezdődően vette át a főutakkal párhuzamos, lakott területen kívüli kerékpárutak karbantartási feladatait. Minden évben előre meghatározott költségvetési forrásainkból a lokális javítási munkákat végezhetjük el.

Évi két alkalommal kötelező a kaszálás, melyből egyet májusra ütemeztünk. A második géphiba miatt tolódott, és időközben az érintett önkormányzatok a munkát saját hatáskörben elvégezték. Emellett júliusban megrendeltük a teljes felület vegyszeres gyomirtását, melyet várhatóan augusztus első felében fognak elvégezni – válaszolta megkeresésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– A kerékpárút állapota társaságunk előtt is ismert. Az átadás-átvétel során részletes állapotfelmérés készült a kerékpárútról: a repedések, a kátyúk és a gyom miatt már akkor indokolt volt a felújítása. A kátyúzáson túlmutató, teljes körű felújítási munkák viszont csak külön hazai vagy európai uniós forrásokból valósulhatnak meg – tette hozzá Pécsi Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában